Antena Căutare

Regina Elisabeta a Marii Britanii, clipe de coșmar în ziua încoronării. Abia acum a decis să spună totul: "Dacă aş fi aplecat capul, mi s-ar fi rupt gâtul"

Regina Elizabeth a II-a a făcut dezvăluiri despre dificultăţile pe care le-a avut în ziua încoronării, în cadrul unui documentar realizat de televiziunea BBC, în care a povestit despre greutatea coroanei sale şi despre disconfortul pe care l-a avut călătorind într-o trăsură din aur, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Regina Elisabeta a II-a a făcut dezvăluiri despre dificultăţile pe care le-a avut în ziua încoronării, în cadrul unui documentar realizat de televiziunea BBC, în care a povestit despre greutatea coroanei sale şi despre disconfortul pe care l-a avut călătorind într-o trăsură din aur, scrie The Guardian, citat de news.ro.

În documentarul „The Coronation” („Încoronarea”, n.r.), care va fi difuzat de BBC One duminică, regina vorbeşte cu sinceritate despre acest moment şi precizează cu umor că dacă şi-ar fi aplecat capul în timp ce purta Coroana Imperială, care cântăreşte 1,28 de kilograme, i s-ar fi rupt gâtul.

„Din fericire, tatăl meu şi cu mine avem forma capului asemănătoare. Odată ce aşezi coroana pe cap, pur şi simplu rămâne acolo. Nu poţi apleca puţin capul pentru a citi discursul, trebuie să ridici discursul, pentru că altfel ţi s-ar rupe gâtul. Aşa că sunt unele dezavantaje în privinţa coroanelor, dar, altfel, sunt lucruri cu adevărat importante”, a spus suverana.

Coroana a fost realizată pentru încoronarea regelui George al VI-lea din 1937 şi este decorată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde şi sute de perle, inclusiv patru care ar fi fost purtate ca cercei de regina Elizabeth I. Coroana conţine şi o piatră preţioasă cunoscută drept „Rubinul Prinţului Negru”, care ar fi fost purtat de regele Henry al V-lea în 1415, la Bătălia de la Azincourt.

Suverana a glumit despre perlele reginei Elizabeth I, spunând că „nu sunt foarte fericite acum”. „Vreau să spun că problema cu perlele este că sunt un fel de lucruri vii care au nevoie de încălzire”.

Regina a povestit şi că a rămas nemişcată în timpul ceremoniei, la Westminster Abbey, din cauza rochiei şi robei grele pe care le purta.

Regina Elisabeta a II-a şi-a amintit şi despre trăsura de aur cu care a călătorit de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, descriind această experinţă drept „oribilă”. Suverana a precizat că interiorul trăsurii este doar „acoperit cu piele” şi nu este „foarte confortabil”.

„(Ceremonia de încoronare, n.r.) Este, cred, un început al vieţii pentru un suveran. Am văzut o încoronare şi am fost în centrul alteia, ceea ce este remarcabil”, a mai spus regina.

Documentarul conţine şi imagini informale surprinse în culisele acelui eveniment, în unele dintre acestea apărând prinţul Charles, moştenitorul tronului, atunci în vârstă de patru ani, şi sora lui mai mică, Anne, jucându-se sub roba lungă a reginei Elizabeth a II-a. „Nu ceea ce ar fi trebuit să facă”, a glumit suverana.

Regina Elizabeth a II-a a ajuns la tron pe 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după ce tatăl ei, regele George al VI-lea, a decedat la casa Sandringham din Norfolk. În ciuda faptului că ţara era afectată de austeritatea de după război, o ceremonie de încoronare grandioasă a avut loc pe 2 iunie 1953 la Westminster Abbey. Ceremonia a fost televizată în premieră.

Proprietarul unui magazin online a străbătut peste 853 de kilometri pentru a-și rupe în bătaie o clientă. Femeia scrise... Pericol uriaș pentru copii! Zeci de supermarketuri și farmacii au continuat să vândă lapte contaminat cu salmonella!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x