Antena Căutare

REPORTAJ: Acasa la Fratii Musulmani

La cativa kilometri de nebunia din piata Tahrir, in care pofta de democratie care a nascut Revolutia se amesteca cu sange, pietre si gloante, se afla un alt loc in care viata se impleteste cu moartea ca nicaieri in alta parte. Cunoscuta de egipteni sub numele "Sumatri" si de straini ca "Dead City" ("Orasul mortilor"), zona este de fapt un cimitir urias de cateva zeci de kilometri patrati.

Cei mai multi dintre locatarii mormintelor sunt, insa, oamenii vii: aproape o suta de mii de suflete care locuiesc aici de cand se stiu. O parte dintre ei au ocupat criptele libere, insa cei mai multi vietuiesc in aceleasi incaperi cu mortii care sunt ingropati sub podele.

"Este cel mai sarac loc din Cairo. Primii oameni au venit sa locuiasca aici acum 90 de ani", explica Sani, unul dintre tinerii din Cairo care se cutremura de cate ori are drum prin apropierea zonei Sumatri.

O cheama Rawda, dar insista sa fie numita "Mama lui Muhammad". Are 65 de ani, toti traiti in Sumatri. S-a nascut aici pentru ca tatal sau a fost unul dintre primii locuitori ai cimitirului. "Aici o sa mor, nu-i convenabil sa mori direct in cimitir?", rade Rawda privindu-si nora si nepotul de sase ani.

Locuieste impreuna cu familia fiului intr-unul dintre morminte. L-au amenajat cu paturi, carpe intinse pe jos si au chiar si un mic televizor. Curentul electric l-au tras ilegal de la unul dintre stalpii de inalta tensiune din apropiere. Nimeni din familie nu lucreaza si nu a lucrat vreodata. Singurii bani pe care ii primesc sunt pomana de la cei veniti sa-si ingroape mortii. Intr-o luna buna, strang cam 600 de lire egiptene (aproape 100 de dolari) pentru toti cinci.

Daca au bafta de inmormantari, mananca tot din mila rudelor celui decedat. Daca nu, incropesc o masa cu ce gasesc prin jur. "Azi n-avem ce manca si nici prietenii nostri de aici nu au ce sa ne dea", spune Rawda, resemnata. Cea mai mare spaima a ei sunt bolile, care bantuie peste tot in jur: "Cand ne imbonavim, mergem la un spital de pe-aici. Daca avem noroc, ne trateaza, daca nu, ne intoarcem cum am venit".

Tot articolul, in Jurnalul National

Stiglitz: Masurile europene de austeritate sunt dezastruoase... Pretul petrolului a sarit de 102$/baril pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x