Christine Lagarde va creşte vizibilitatea Băncii Centrale Europene (BCE), la care va aduce mai multă inteligenţă politică, astfel că mesajele instituţiei vor fi transmise direct oamenilor. În schimb, inovaţiile în politica monetară, marca predecesorului său Mario Draghi, ar putea fi trecute pe planul al doilea, potrivit Reuters.
Lagarde s-ar putea folosi de aptitudinile sale diplomatice pentru a convinge Germania să tempereze încetinirea economiei zonei euro prin creşterea cheltuielilor interne, lucru pe care actualul şef al BCE Mario Draghi nu l-a reuşit.
Confruntat cu o criză economică prelungită, Draghi şi echipa sa de specialişti în politică monetară au pus în aplicare în ultimii cinci ani cel mai amplu experiment de politici neconvenţionale.
Creşterea economică slabă sugerează că politica de stimulare trebuie să continue, chiar dacă limitele instrumentelor actuale se apropie.
Cu puţină pregătire sau experienţă în politici monetare, Lagarde, care va prelua funcţia lui Draghi la 1 noiembrie, va fi arbitru şi nu lider al inovaţiilor în politica monetară necesare în prezent, punând o povară mai mare pe umerii economistului şef al BCE, Philip Lane, şi pe restul angajaţilor băncii.
”Întrebarea este dacă pierderea de specialişti în politică monetară, odată cu plecarea fostului economist şef Peter Praet, a fostului vicepreşedinte Vitor Constancio şi a lui Mario Draghi, va fi compensată sau dacă Philip Lane ar putea fi în curând singurul economist pragmatic specializat în politic monetare în board-ul execuriv al BCE”, a spus economistul ING Carsten Brzeski.
Draghi, doctor în economie care a scris o dizertaţie la Massachusetts Institute of Technology (MTI) în teorie economică şi aplicaţiile acesteia, a fost şeful tehnocraţilor din BCE, înconjurându-se de unii dintre cei mai buni specialişti din zona euro, în timp ce marile decizii le-a luat chiar el.
În discursul său din 2012, în care a promis că ”va face orice va fi nevoie” pentru salvarea euro, fiind creditat pentru menţinerea unităţii zonei euro în cea mai dificilă perioadă a crizei datoriilor, Draghi a luat iniţiativa, obligând consiliul guvernatorilor să îl susţină.
Într-adevăr, colegii săi au spus că multe dintre deciziile importante ale BCE, inclusiv majorarea şi prelungirea achiziţiilor de obligaţiuni, au fost luate de Draghi, în timp ce la şedinţele de politică monetară au fost stabilite detaliile, nu direcţia politicii monetare.
Chiar şi luna trecută, când Draghi a impus relaxarea politicii monetare, şi-a luat prin surprindere colegii, fiind probabil ca Lagarde să nu poată face prea multe schimbări în primul an de mandat.
Lagarde, directorul general al FMI, ar putea să asculte mai mult, ceea ce ar putea da un rol mai important consiliului guvernatorilor în conturarea politicii monetare, ceea ce va îmbunătăţi diversitatea punctelor de vedere.
Sursa : news.ro
4 iulie, Ziua Americii. Ce tradiții respectă americanii de Ziua SUA... Presa de stat din China dă vina pe amestecul guvernelor occidentale pentru violenţele din Hong Kong...