Antena Căutare

Reuters: Romania pare ca devine serioasa impotriva coruptiei

Agentia Reuters a alocat un spatiu amplu sistemului de justitie din tara noastra si afirma ca desi cazul judecatoarei Georgeta Buliga de la Curtea de Apel Iasi, condamnata la patru ani si jumatate de inchisoare pentru luare de mita, a fost unul minor, acesta ar putea fi un indiciu ca Romania devine cu adevarat serioasa in legatura cu problema coruptiei, dupa o serie de condamnari in ultimele luni ale unor politicieni de top, printre care si a fostului premier Adrian Nastase.

In acelasi timp insa, Reuters subliniaza ca scepticii pot fi de inteles atunci cand vine vorba de o tara afectata atat de mult timp de coruptia guvernamentala si comerciala.

"Anul trecut si in acest an am inregistrat primele cazuri de condamnari ale unor fosti ministri", a declarat pentru Reuters Daniel Morar, seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). "Daca vedem in aceasta crestere o reflectare a raspandirii coruptiei, lucrurile nu sunt bune. Dar daca vedem (in aceasta crestere) o reactie a institutiilor de stat in vederea combaterii coruptiei, atunci ea trebuie considerata pozitiva", a spus Morar.

Totodata, Reuters noteaza ca in ultimul raport privind sistemul judiciar, Bruxellesul a salutat eforturile Romaniei in condamnarea unor oficiali de top, insa a precizat ca este nevoie de eforturi suplimentare, printre care o mai buna curatare a sistemului judiciar, sentinte mai dure si un grad mai mare de confiscare a averilor ilicite.

Cazul cel mai important a fost condamnarea la doi ani de inchisoare a fostului premier Adrian Nastase. El ar fi primul fost premier trimis la inchisoare de la caderea comunismului in 1989, insa in acest caz se asteapta decizia in apel, scrie Reuters, potrivit Agerpress, adaugand ca fostii ministri ai agriculturii Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes si alti cativa parlamentari in exercitiu au fost de asemenea condamnati, desi unii au primit sentinte cu suspendare sau sunt in libertate pana la finalizarea apelurilor.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, Reuters subliniaza ca mita afecteaza societatea romaneasca la toate nivelurile si este un lucru comun sa dai bani pentru tratamente medicale, documente importante de la birouri guvernamentale si pentru a trece examanele de la scoala si universitatate. Climatul de impunitate isi are originea inca in perioada comunista, cand tara era dominata de nepotism si favoritism.

Perceptia ca cei vinovati nu sunt investigati sau condamnati a incurajat astfel de practici si, in ciuda faptului ca recentele condamnari incep sa trimita un mesaj, este important ca cei gasiti vinovati sa fie trimisi cu adevarat dupa gratii, spun analistii si diplomatii consultati de agentie.

Romania a condamnat 54 de oficiali anul trecut pentru fapte legate de coruptie in alocarea fondurilor europene, de la 20 in 2010. Numarul condamnarilor finale si cel al pedepselor cu inchisoarea pentru oficiali aproape s-au dublat, mai noteaza Reuters.

Totodata, agentia spune ca liderul opozitiei Victor Ponta, care este favorit pentru functia de premier dupa alegerile din noiembrie, a spus ca romanii nu au incredere in sistemul de justitie, insa a recunoscut ca lucrurile se schimba.

"A existat o imbunatatire clara in ultimul an. Au condamnat persoane cu functii, nu doar oameni invinsi in alegeri", a declarat Ponta presei straine.

VIDEO! Alba-neagra langa podul Londrei... Presedintele Frantei a declarat alerta terorista maxima la Toulouse...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 8 noiembrie 2024. Mirela Retegan și Maya au câștigat 25.000 de lei pentru Timeea Vineri, 08.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x