Cum a reactionat viata economica mondiala la aceste evenimente? Barilul marca Brent din Marea Nordului, care luni seara a trecut la Bursa de la Londra pragul psihologic de 100 $, reusind, pentru scurt timp, sa urce la peste 102 $, a marcat ieri o usoara ieftinire, fara insa a aluneca sub 100 $. In acelasi timp, titeiul american WTI a cedat 0,7%, coborand la 91,5 $.
Pana nu se vor calma lucrurile si pana nu se va limpezi soarta lui Moubarak, aurul negru va ramane la cote ridicate, cu posibile zvacniri, au apreciat analistii. Nu trebuie uitat ca Egiptul controleaza Canalul de Suez, care zilnic tranziteaza 3 mil. barili, adica aproape 15% din consumul european.
Facand o comparatie cu alte situatii de maxima tensiune din ultimii ani (razboiul din Irak, criza mondiala), ei au estimat ca, in cazul de fata, jucatorii din piata nu s-au lasat afectati de speculatiile privind o posibila propagare a violentelor in alte tari din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudita. Nici pietele financiare europene nu s-au mai lasat intimidate de scenarii apocaliptice, preferand un trend ascedent alimentat de statisticile economice pozitive privind activitatea manufacturiera din zona euro si din Marea Britanie.
Astfel, la Londra indicele Footsie a castigat 0,78% fata de valoarea de luni, la Frankfurt Dax a castigat 0,99%, iar la Paris indicele CAC 40 a recuperat 0,88%.
Turismul, domeniul cel mai afectat
In schimb, piata metalelor a crescut pe fondul instabilitatii din Egipt. Si-au regasit bucuria de alta data metalele pretioase, care, dupa scaderea de saptamana trecuta, au gasit motiv de crestere. Prin urmare, aurul a urcat la 1.336 $/uncie, inainte de a se replia usor, aluminiu a avansat cu 1,12%, fixandu-se la 2.521 $/tona, cuprul a progresat cu 2,41% pana la 9.780 $/tona, iar nichelul a urcat cu 2,07%, pana la 27.463 $/tona.
Pe de alta parte, agentia de rating Standard&Poor's (S&P) a anuntat degradarea notei suverane a Egiptului si o posibila noua diminuare in urmatoarele trei luni.
„Din punctul nostru de vedere, instabilitatea politica si violentele stradale vor incetini cresterea economica a Egiptului si vor afecta finantele publice ale tarii", au explicat expertii americani. Ca atare, S&P a coborat nota datoriei pe termen lung a statului de la BB+ la BB. In ajun, agentia Moody's a degradat cu o treapta ratingul Egiptului, la „Ba2", din cauza „riscului politic extrem de ridicat".
Ceea ce va avea cu siguranta de suferit este turismul. De fapt, incepand de vinerea trecuta, majoritatea vizitatorilor straini - belgieni, suedezi sau americani - au decis sa revina in tarile lor.
De mentionat ca, in 2010, numarul turistilor in Egipt a depasit performanta din 2008, anul tuturor recordurilor, cu aproape 13 milioane de vizitatori. In 2009, Egiptul a primit 12,5 milioane de turisti, care au generat venituri de 10,8 mld. $.
Tot articolul, in Financiarul
Departamentul de stat american condamna violentele din Egipt... Dezastrele in Europa: tot mai dese si mai devastatoare...