Antena Căutare

Revoltele din Egipt au impins petrolul peste pragul de 100 dolari/baril

Piata Tahrir din centrul capitalei egitene Cairo a devenit scena unor confruntari deschise intre suporterii lui Hosni Mubarak si protestatarii anti-guvernamentali. Luptele de strada s-au soldati pina acum cu zeci de raniti, inclusiv din rindul ziaristilor, dar numarul victimelor nu este cunoscut.

Cum a reactionat viata economica mondiala la aceste evenimente? Barilul marca Brent din Marea Nordului, care luni seara a trecut la Bursa de la Londra pragul psihologic de 100 $, reusind, pentru scurt timp, sa urce la peste 102 $, a marcat ieri o usoara ieftinire, fara insa a aluneca sub 100 $. In acelasi timp, titeiul american WTI a cedat 0,7%, coborand la 91,5 $.

Pana nu se vor calma lucrurile si pana nu se va limpezi soarta lui Moubarak, aurul negru va ramane la cote ridicate, cu posibile zvacniri, au apreciat analistii. Nu trebuie uitat ca Egiptul contro­leaza Canalul de Suez, care zilnic tranziteaza 3 mil. barili, adica aproape 15% din consumul european.

Facand o com­paratie cu alte situatii de maxima tensiune din ultimii ani (raz­boiul din Irak, criza mondiala), ei au estimat ca, in cazul de fata, jucatorii din piata nu s-au lasat afectati de speculatiile privind o posibila propagare a violen­telor in alte tari din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, precum Arabia Sau­dita. Nici pietele financiare europene nu s-au mai lasat intimi­date de scenarii apocaliptice, prefe­rand un trend asce­dent alimentat de statis­ticile econo­mice pozitive privind activitatea ma­nu­­facturiera din zona euro si din Marea Bri­tanie.

Astfel, la Londra indi­cele Foot­sie a castigat 0,78% fata de valoarea de luni, la Frankfurt Dax a castigat 0,99%, iar la Paris indicele CAC 40 a recuperat 0,88%.

Turismul, domeniul cel mai afectat

In schimb, piata metalelor a crescut pe fondul instabilitatii din Egipt. Si-au regasit bucuria de alta data metalele pretioase, care, dupa scaderea de sapta­mana trecuta, au gasit motiv de crestere. Prin urmare, aurul a urcat la 1.336 $/uncie, inainte de a se replia usor, alu­miniu a avansat cu 1,12%, fixandu-se la 2.521 $/tona, cuprul a progresat cu 2,41% pana la 9.780 $/tona, iar nichelul a urcat cu 2,07%, pana la 27.463 $/tona.

Pe de alta parte, agentia de rating Standard&Poor's (S&P) a anuntat degradarea notei suve­rane a Egiptului si o posibila noua dimi­nuare in urmatoarele trei luni.

„Din punctul nostru de vedere, instabilitatea politica si violentele stradale vor incetini cresterea economica a Egiptului si vor afecta finantele publice ale tarii", au explicat expertii americani. Ca atare, S&P a coborat nota datoriei pe termen lung a statului de la BB+ la BB. In ajun, agentia Moody's a degradat cu o treapta ratingul Egiptului, la „Ba2", din cauza „riscului politic extrem de ridi­cat".

Ceea ce va avea cu siguranta de suferit este turismul. De fapt, incepand de vinerea trecuta, majoritatea vizita­torilor straini - belgieni, suedezi sau americani - au decis sa revina in tarile lor.

De mentionat ca, in 2010, numarul turistilor in Egipt a depasit performanta din 2008, anul tutu­ror recordurilor, cu aproape 13 milioane de vizitatori. In 2009, Egiptul a primit 12,5 milioane de turisti, care au generat venituri de 10,8 mld. $.

Tot articolul, in Financiarul

Departamentul de stat american condamna violentele din Egipt... Dezastrele in Europa: tot mai dese si mai devastatoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x