Kirgizstanul a fost frecvent scena protestelor. Dar faptul ca manifestatiile de miercuri s-au transformat intr-o revolta, urmata de inlaturarea Guvernului, apoi de instalarea unui Executiv interimar, pregatit sa controleze situatia, denota ca evenimentele ar fi fost orchestrate din afara. Potrivit surselor STRATFOR prezente la fata locului, in timpul protestelor ar fi fost constatata o prezenta considerabila de efective din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.
Aceasta tara central-asiatica are o pozitie geografica strategica: puterea care reuseste sa controleze Kirgizstanul poate exercita presiuni asupra mai multor tari precum Kazahstan, China, Tadjikistan, Uzbekistan.
In Kirgizstan a avut loc, in 2005, "Revolutia Lalelelor", care l-a adus la putere pe presedintele Kurmanbek Bakiev. In urma actualelor revolte, acesta s-a refugiat in sudul tarii, insista ca nu demisioneaza si vrea sa discute. Bakiev nu este un prooccidental, dar este dispus sa se ralieze cu oricine care ar oferi mai mult. Iar Statele Unite erau pe cale de actiona in acest sens.
SUA si-au pastrat inca din 2001 centrul de tranzit de la aeroportul international din Manas, care este folosit ca un element-cheie din punct de vedere logistic pentru operatiunile militare din Afganistan. Prin comparatie, Rusia dispune de patru si, in curand, cinci instalatii militare in Kirgizstan.
Rusia a aratat ca este dispusa sa actioneze chiar militar impotriva republicilor fost sovietice care vor sa iasa de sub tutela sa si sa adere la NATO: in 2008, a declansat un razboi impotriva Georgiei conduse de adeptii "Revolutiei Trandafirilor", iar la inceputul lui 2010, si-a organizat fortele in Ucraina pentru a fi alese in mod democratic si a inlocui astfel Guvernul prooccidental ales in urma "Revolutiei Portocalii".
Sursa: www.jurnalul.ro
Gazprom: Romania nu mai poate inlocui Bulgaria in proiectul South Stream... Sondaj: Circa 20% din oameni cred ca extraterestrii se afla pe Pamant...