Acordul, negociat in coordonare cu anumite segmente ale industriei, este controversat atat din punct de vedere al procesului de elaborare, cat si in ceea ce priveste continutul sau, scrie totb.ro.
"Daca va fi ratificat, acordul va avea implicatii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultura si viata privata, va afecta comertul international si va reprezenta un obstacol in calea inovarii", potrivit sursei citate.
Actul prevede, printre altele, contrafacerea bunurilor fizice si distribuirea lor prin internet, presiuni inclusiv financiare asupra furnizorilor de internet, caz asemanator cu cel din Franta. Acolo, utilizatorii care sunt prinsi ca descarca de mai mult de trei ori fisiere piratate nu mai au acces la internet pentru o anumita perioada de timp si, in plus, sunt pasibili de sanctiuni.
"Interesele detinatorilor de drepturi de proprietate intelectuala sunt puse mai presus de libertatea de exprimare, viata privata si alte drepturi fundamentale. (...) ACTA va lasa reglementarea libertatii de exprimare in mainile companiilor private, intrucat impune obligatii referitoare la monitorizarea continutului on-line de catre terte parti, cum ar fi intermediarii internet, care nu sunt insa in masura sa reglementeze formele de exprimare in mediul online", mai scrie totb.ro.
Tarile care au semnat astazi tratatul sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie.
Pe 1 octombrie 2011, ACTA a mai fost semnata de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore si Statele Unite.
Trei maghiari au inscenat doua decese pe Costa Concordia... VIDEO! Premierul Australiei, Julia Gillard, la un pas de a fi linsata de aborigeni...