Initial, manevrele erau programate pentru sfarsitul saptamanii trecute, insa au fost anulate - oficial, din cauza vremii proaste. Specialistii atentioneaza in legatura cu serioasele riscuri politico-militare, sociale si ecologice ale unui potential conflict de anvergura dintre cele doua Corei, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Moscova considera ca manevrele cu tiruri de artilerie ale sud-coreenilor, desfasurate pe insula Yeonpyeong, ar putea deteriora si mai mult situatia deja tensionata din regiune. Rusia, care are granita comuna cu RPDC, are de ce sa se teama, subliniaza cotidianul rus.
Potrivit analistului rus Aleksandr Vorontov, in cazul in care conflictul va escalada, este posibil un aflux de refugiati si o catastrofa ecologica in zona. "In Coreea de Sud exista 20 de centrale nucleare, care ar putea fi distruse cu arme obisnuite. Aceasta inseamna 20 de noi Cernobiluri. De altfel, si in Coreea de Nord exista obiective nucleare", declara Vorontov, expert in cadrul Institutului de Orientalistica al Academiei de Stiinte din Rusia.
In afara de aceasta, actiunile militare din Peninsula Coreeana vor obliga tarile vecine, inclusiv Rusia, China si SUA, sa-si plaseze in stare de pregatire totala de lupta propriile forte armate. "Din experienta campaniei irakiene stim ca, in pofida utilizarii de arme cu precizie inalta, uneori erau afectate si tarile vecine", atentioneaza analistul rus. In opinia lui Vorontov, conflictul dintre cele doua Corei ar putea fi unul indelungat si incontrolabil, putand escalada intr-un al treilea razboi mondial, in care SUA sa se confrunte cu China.
Intre timp, pozitia Washingtonului starneste intrebari, subliniaza Nezavisimaia Gazeta. Astfel, SUA nu au acceptat convocarea, sambata trecuta, a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), dupa cum solicita Moscova. Se asteapta ca circa 20 de militari americani sa ia parte la actualele manevre sud-coreene. Phenianul afirma ca sud-coreenii se folosesc de americani ca de un scut, dar nu au ezitat sa ameninte cu "atacuri imprevizibile in scopul autoapararii". La randul sau, Departamentul de Stat al SUA a declarat ca exercitiile militare ale Seulului sunt unele intemeiate in ceea ce priveste asigurarea securitatii si ca partea sud-coreeana are dreptul la ele.
In opinia lui Vorontov, manevrele sud-coreenilor releva iluziile Seulului, conform carora schimbarea regimului din RPDC ar fi posibila prin amplificarea presiunilor si izolarii. "Coreea de Sud si SUA si-au pus de acord pozitiile. In afara de aceasta, Washingtonul primeste o parghie pentru a-si inteti presiunile asupra Chinei, deoarece situatia ii ofera posibilitatea de a-si desfasura fortele militare pe perimetrul granitelor RPC, de a organiza exercitii in Marea Galbena, in apropierea imediata de malurile si principalele centre ale Chinei", explica expertul.
Totusi, un conflict de anvergura nu este in avantajul nimanui. Dupa ce desfasurase o vizita la Phenian, guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson, le-a propus militarilor din RPDC sa stabileasca o linie directa cu cei din sud si, de asemenea, sa infiinteze o comisie militara pentru monitorizarea crizelor de la Marea Galbena, comisie din care sa faca parte SUA si cele doua Corei.
Nezavisimaia Gazeta remarca faptul ca SUA nu par sa doreasca prezenta Rusiei si Chinei in aceasta comisie. Deocamdata, Phenianul a refuzat propunerea SUA.
Citeste si Jurnalul!
Foto: armyrecognition.com