- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O dronă aparţinând unor rebeli huthi a explodat joi în timpul unei parade militare loialiste, la baza aeriană Al-Anad, în sudul Yemenului, au anunţat insurgenţii, o sursă proguvernamentală şi un fotojurnalist AFP aflat la faţa locului, iar un spital care primeşte şi îngrijeşte răniţi huthi a anunţat că şase militari au fost ucişi.
Atacul a fost anunţat de rebeli, care afirmă că au vizat - cu o dronă - ”o adunare a unor invadatori şi mercenari” la baza aeriană Al-Anad, cea mai mare în Yemen, situată în provincia Lahj.
Un conducător militar loialist a anunţat victime, însă niciun bilanţ nu era disponibil imediat.
Potrivit acestui conducător, şeful Statului Major al armatei loialiste, generalul Abdallah al-Nakhi, adjunctul său, Saleh Zendani, şi guvernatorul provinciei Ahmed Abdallah Turki erau prezenţi la parada militară.
Atacul are loc la o zi după ce emisarul ONU pentru Yemen Martin Griffiths le-a cerut beligeranţilor ”progrese substanţiale” în urma acordurilor încheiate în decembrie în Suedia, în contextul în care 80% din populaţie depinde de ajutoare umanitare internaţionale.
RETRAGEREA DE LA HODEIDA, SUSPENDATĂ
Pe de altă parte, retragerea beligeranţilor yemeniţi de la Hodeida, în cadrul unui acord de încetare a focului încheiat sub egida ONU se află într-un punct mort, din cauza unor ambiguităţi cu privire la viitoarea gestionare a portului strategic, ceea ce nu împiedică respectarea per ansamblu a armistiţiului, potrivit ONU, relatează Reuters.
Huthi, susţinuţi de Iran şi care deţin controlul asupra zonei portuare şi forţe guvernamentale yememite susţinute de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe unite (EAU), comasate la periferie, au convenit în decembrie, în Suedia, să-şi retragă forţele din oraş prin care tranzitează cea mai mare parte a importurilor şi ajutoarelor alimentare.
Însă acest acord, care prevede desfăşurarea unor observatori internaţionali, nu precizează cum urmează să fie constituite ”autorităţile locale” în vederea administrării viitoare a Hodeida.
Huthi au propus să predea ”cheile” Pazei de Coastă desfăşurate în regiune dinaintea războiului, însă coaliţia condusă de saudiţi a refuzat, temându-se că aceste unităţi ar fi loiale rebeliunii şiite.
În lipsa unui acord în acest subiect, retragerea beligeranţilor nu s-a închieat la 7 ianuarie, cum prevede armistiţiul.
Emisarul ONU Martin Griffiths a subliniat miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, că acordul este, cu totate acestea, respectat per ansamblu şi că beligeranţii, cu care a precizat că s-a întâlnit în ultimele zile, rămân hotărâţi să-l pună în aplicare.
”Am satisfacţia să vă anunţ că cele două tabere au respectat în mare măsură armistiţiul pe care l-am negociat la Stockholm”, a declarat el.
Martin Griffiths a subliniat, în schimb, că el consideră, la fel ca beligeranţii, că este preferabil să se înregistreze ”progrese substanţiale” la Hodeida înaintea unei noi runde de negocieri.
În vederea unor progrese în acest sens, ONU ar putea să propună să se verifice antecedentele Pazei de Coastă de la Hodeida, cu scopul de a determina care dintre membri se aflau în post înainte de izbucnirea războiului, în 2014, au declarat douăsurse la curent cu dosarul.
Generalul olandez în retragere Patrick Cammaert, care conduce o misiune de observare la Hodeida, i-a informat pe Martin Griffiths şi pe secretarul general al ONU Antonio Guterres că nu este în măsură, pentru moment, să garanteze neutralitatea Pazei de Coastă.
Antonio Guterres a cerut la sfârşitul lui decembrie Consiliului de Securitate al ONU să aprobe desfăşurarea a 75 de observatori la Hodeida, pe o perioadă de şase luni.
Cei 15 membri ai Consiliului urmează să ia o decizie cu privire la acest subiect până la 20 ianuarie, data la care expiră o autorizaţie pe o perioadă de 30 de zile acordată misiunii conduse de Patrick Cammaert.
Înfiorător! O mamă de 19 ani și-a închis bebelușul de 8 luni în CONGELATOR: „Am văzut-o cum ținea un copilaș în mână!”... VIDEO / Un moldovean beat a vrut să spargă o bancă cu toporul. Ce s-a întâmplat după a fost surprins de camere...