Mormântul lui Iosip Bronz Tito, dictatorul care a învins fascismul, l-a persiflat pe Stalin și a condus, cu o mână de fier, Iugoslavia, vreme de aproape 30 de ani, a fost profanat. De aici s-au furat pagini din ”Cartea de Condoleanțe”, acolo unde, în 1987, au scris și soții Nicolae și Elena Ceaușescu. Filele au ajuns în Spania, urmând a fi scoase la licitație. Autoritățile de la Belgrad s-au sesizat, iar Serbia fierbe: cine a putut deranja somnul lui Tito?
Chiar dacă Marea Iugoslavie nu mai există, memoria fostului ei lider, Iosip Bronz Tito, nu e de vânzare. O casă de licitații din Spania a trebuit să renunțe la a mai prezenta câteva pagini dintr-o ”Cartea de Condoleanțe” ce se presupune că au fost furate din locul în care dicatorul își trăiește somnul de veci, în ”Casa Florilor”.
Tito s-a stins în mai 1980, pe când pornise pe drumul spre 90 de ani. Invinsese fascismul, îl ignorase pe Stalin și, vreme de aproape 30 de ani îi ținuse uniți, cu o mână forte, pe kosovari, muntenegreni, albanezi, sârbi, coroați, sloveni ori bosniaci. A fost condus pe ultimul drum de o mulțime uriașă, iar mineri, metalurgiști ori soldați i-au purtat sicriul. A fost înmormântat la ”Casa Florilor”, acolo unde s-a deschis și o ”Carte de Condoleanțe”. În ea aveau să scrie, de-alungul timpului, Olof Palme, Nicolae și Elena Ceaușescu, Mihail Gorbaciov, Mobutu Sese Seko ori George H. Bush. Cuplul dictatorial român scria, în 12 noiembrie 1987, ”Aducem o înaltă cinstire memoriei marelui fiu și conducător al popoarelor iugoslave, Iosip Bronz Tito, remarcabilă personalitate a mișcării comuniste și muncitorești revoluționare, ctitorul Iugoslaviei noi, prieten apropiat al nostru și al poporului român”.
Cine a furat foile din ”Cartea de Condoleanțe”?
După evenimentele de la finalul anului 1989, Iugoslavia a încetat să mai existe. Dar memoria lui Tito era, încă, vie, pentru copii care redactaseră compuneri despre viața marelui conducător ori pentru adulții ce viețuiau pe bulevardele care purtau al său nume. ”Cartea de Condoleanțe” avea să fie mutată de la ”Casa Florilor” într-un muzeu anex, cel al Istoriei Iugoslaviei, pitulată într-un depozit de documente. Cel puțin așa se credea. Până ce vestea a explodat.
”Am fost sunat de cineva care m-a întrebat dacă pot autentifica câteva semnături. La început, n-am știut despre ce este vorba”, povestește Francisco Pineiro, resposabilul de la International Autograph Auction (IAA) Europe. O casă de licitații din Marbella, Spania, făcuse rost de câteva pagini din ”Cartea de Condoleanțe”, dar totul a fost oprit cu două zile înainte ca ciocănelul să cadă și decizia să fie luată. ”Am primit un telefon de la Belgrad, de la autoritățile sârbe. Nu cunoșteau exact ce și cum, pentru că nimeni nu raportase furtul, dar am decis să sistăm toată acțiunea, pentru a nu ne strica renumele”, a mai spus Pineiro.
Amintirile despre Tito nu sunt de vânzare!
Credit foto: Fototeca online a comunismului românesc
În Arabia Saudită birourile televiziunii qatareze Al Jazeera au fost închise și licența a fost retrasă... Acum nu mai e de glumă: „Un asteroid ar putea lovi Pământul. Ar putea fi un dezastru CONTINENTAL”...