Primele semnale au venit de pe continentul american, senatorul Jay Rockefeller, care prezideaza puternicul Comitet pentru Comert din Senatul SUA, cerand o ancheta privind activitatile de strangere a informatiilor de presa prin practici ilegale de unii dintre ziaristii angajati in compania media a magnatului australian Rupert Murdoch, News Corporation.
Dupa izbucnirea scandalului in Marea Britanie, unde celebrul tabloid News of the World si-a incetat aparitia dupa 168 de ani de existenta din cauza interceptarilor telefonice a mii de personalitati din toate sferele societatii, de la regina si politicieni pana la vedete artistice si, cel mai rau, pana la familiile victimelor atentatelor teroriste din Londra din 7 iulie 2005 si chiar pana la copii, Rockefeller este aproape sigur ca acesti ziaristi au procedat la fel si in Statele Unite si mai ales cu familiile victimelor din 11 septembrie 2001, de la World Trade Center.
„Ma tem ca scandalul piratarii telefoanelor de la Londra de News Corp s-ar fi putut extinde si la victimele din 9/11 septembrie, precum si la alti cetateni americani. Daca asa este, atunci consecintele vor fi dure", a declarat ieri politicianul in varsta de 74 de ani, fara a mentiona insa vreo dovada in acest sens.
O extraordinara mobilizare s-a remarcat ieri in Congresul american, la initiativa senatorului Rockefeller, atat Senatul, cat si Camera Reprezentantilor insistand asupra initierii unei anchete care sa prevada si „audieri publice", pentru a putea aduna astfel dovezi despre extinderea ascultarilor telefonice si in SUA dupa „modelul" britanic.
„Toate acestea ridica o serie de intrebari asupra faptului daca News Corp a incalcat legea americana (...) si a violat dreptul la viata privata a cetatenilor americani", a mai spus Rockefeller.
De partea cealalta a Atlanticului, Parlamentul de la Londra a respirat usurat, dupa ce a aflat ca Rupert Murdoch a renuntat de bunavoie la planurile de expansiune a imperiului media pe care il detine, prin achizitionarea BSkyB, retragandu-se din licitatie, dupa cum anunta ieri, in exclusivitate, editorul Sky News City, Mark Kleinman.
Parlamentul britanic, intr-o mobilizare asemanatoare cu cea din Congresul american, cum nu se mai vazuse din vremea razboiului, programase ieri un vot pentru „alungarea" lui Murdoch din afacere. Un purtator de cuvant al premierului britanic anunta intr-un comunicat dat publicitatii: „Salutam vestea si, asa cum a spus domnul prim-ministru, trebuie sa ne concentram acum sa scoatem toata mizeria din casa si sa punem ordine in lucruri".
Divizia australiana a corporatiei media a anuntat, la randul ei, in urma criticilor ce i s-au adus si a presiunilor facute prin dezvaluirea practicilor „neortodoxe" de obtinere a informatiilor ale ziaristilor sai, ca va deschide o ancheta asupra tuturor „platilor" pe care le-a facut pentru a-si scrie articolele din ultimii trei ani.
„Pinging" pentru localizarea „tintelor"
Jurnalistii de la NOTW au platit ofiteri de Politie pentru a-i localiza prin telefonul mobil pe cei pe care ii aveau in vizor ca tinte. Este vorba despre asa-numita tehnica „pinging", aceasta fiind ultima practica ilicita a ziaristilor fostului tabloid britanic si, de altfel, a tuturor din trustul News International. Jurnalistii anchetati au mai recunoscut ca aceasta metoda le-a facilitat si accesul la cardurile de credit ale tintelor lor, culegand astfel informatii despre locurile in care si-au cheltuit banii si luandu-le astfel urma mai usor.
Tot articolul, in Jurnalul National
Vezi LIVE Ziua Nationala a Frantei, sarbatorita la Paris!... Un roman a fost arestat in statul american Michigan dupa ce a incercat sa rapeasca o femeie...