Antena Căutare

Seful bancii centrale a Chinei, omul care decide soarta lumii

La inceputul lunii trecute, prese­dintele Chinei, Hu Jintao, a fost pro­clamat de expertii americani drept cel mai influent om al Planetei. Tot luna trecuta, expertii britanici ai bancii Standard Chartered estimau ca in urmatorii 10 ani China are toate sansele sa devina prima economie a lumii, inaintea Statelor Unite. Ne mai intre­bam, oare, de ce analistii publicatiei americane „Foreign Policy” il considera pe guvernatorul bancii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, omul „care tine in mainile sale soarta economiei globale”? De altfel, la inceputul lunii octombrie, cunoscutul finantist ame­rican, George Soros, estima ca marele stat asiatic controleaza deja sistemul valutar global.

„In economia mondiala s-a creat o situatie deosebita, cand China contro­leaza, practic, sistemul valutar al lumii", spunea Soros. Sa nu uitam ca autoritatile de la Beijing dispun de cele mai mari rezerve valutare din lume, cifrate la aproape de 2.500 mld. $, iar in toamna acestui an, banca centrala a Chinei a inceput revalorizarea yuanului, in mare parte din cauza presiunii SUA.

Primul loc al clasamentului a fost acordat lui Warren Buffet si Bill Gates, ambii numarandu-se printre cei mai de succes oameni de afaceri ai Planetei si cei mai bogati locuitori ai Terrei. Anul trecut, cei doi au decis sa dedice cel putin jumatate din averile lor unor scopuri caritabile, iar in 2010 au demarat o campanie de convingere a altor miliardari de pe intreg mapamondul sa adere la initiativa lor.

Economistul Nouriel Roubini, la numarul 12

Pe locul secund, alta pereche, de aceasta data de bancheri - directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, si direc­torul Bancii Mondiale, Robert Zoellick, pentru „atitudinea lor ferma pe durata crizei".

Pe pozitia a treia se regaseste presedintele SUA, Barack Obama, „pen­tru lansarea unui nou curs in conditii de critica maxima".

Tot articolul, in Financiarul

Wikileaks: Sarkozy l-a luat de guler pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in timpul crizei din Georgia... Record pe calea ferata: 486,1 km/h...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x