De la precedentul bilant anuntat marti, numarul cazurilor de infectare cu acest virus a ajuns de la 20 la 35, toate persoanele afectate avand peste 50 de ani şi prezentand probleme cardiace cronice, a precizat Ministerul Sanatatii intr-un comunicat.
Aceste cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost semnalate la Belgrad dar şi in alte zone ale tarii. Potrivit autoritatilor sanitare locale, majoritatea persoanelor infectate nu au calatorit in tari in care au fost semnalate cazuri de infectare cu acest virus.
O reprezentanta a Institutului pentru sanatate publica, Jelena Obrenovici, le-a cerut cetatenilor sa se protejeze de tantari evitand locurile frecventate de aceste insecte si echipandu-şi ferestrele cu plase antiinsecte.
Autoritatile au anuntat ca vor fi pulverizate insecticide la acest sfarsit de saptamana pentru a se reduce numarul tantarilor purtatori ai virusului West Nile.
Anterior, ministrul sarb al Sanatatii, Slavita Djukici Dejanovici, a dat asigurari ca nu exista pericolul unei epidemii provocate de virusul West Nile in aceasta tara.
Virusul West Nile, transmis la om de tantari, poate determina trei forme de reactii. In cele mai multe cazuri, acesta trece neobservat, dar poate genera şi simptome care seamana cu gripa şi, intr-un numar mic de cazuri complicatii ca meningita şi encefalita. Boala poate fi, in acest caz, mortala.
Pentru moment nu exista niciun tratament special pentru aceasta boala, in timp ce 80 la suta dintre persoanele infectate nu prezinta niciun simptom.