Luni, 9 noiembrie, Finlanda a prezentat marile linii ale reformei sistemului său de sănătate vizând reducerea costurilor inerente îmbătrânirii populației, în timp ce țara luptă să pună capăt celor trei ani de recesiune.
"Este o reformă istorică și importantă care implică realocarea a peste 20 de miliarde de euro din bugetul cheltuielilor și schimbări pentru cei aproape 250.000 de angajați, precum și pentru viața de fiecare zi a cetățenilor", a declarat unul din principalii "arhitecți" ai reformei, Tuomas Poysti, potrivit agerpres.ro.
Guvernul de la Helsinki speră ca până în anul 2029 să realizeze economii în valoare de trei miliarde de euro.
În această țară nordică, având 5,4 milioane de locuitori, proporția populației în vârstă de peste 65 de ani ar urma să atingă 26% în 2030, față de 19% în prezent. Îmbătrânirea populației, care necesită mai multe îngrijiri specializate, a aruncat prețurile în aer, acestea fiind majorate cu 5% numai în 2012.
Potrivit guvernului, reforma ar urma să permită reducerea creșterii cheltuielilor anuale de sănătate cu 1,5 puncte, de la 2,4% la 0,9%, în special prin fuzionarea celor 200 de circumscripții sociale și medicale ale țării, care vor fi reduse la 15.
Serviciile de urgență deschise permanent în spitale vor fi reduse de la 19 la 12.
În plus, reforma implică organizarea de noi alegeri pentru conducerea noilor regiuni administrative, o reformă a fiscalității și mai mare libertate acordată finlandezilor pentru a-și alege furnizorul de servicii medicale.
Cu toate astea, rămân multe detalii de lămurit: de la numărul centrelor medicale, la soarta rezervată celor 250.000 de angajați din sistemul de sănătate.
Finlanda se află în recesiune din 2012, fiind victimă a scăderii competitivității, îmbătrânirii populației și dificultăților economice.
Sursa: agerpres.ro
Alertă fără precedent. Rusia are armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică!... Cercetătorii britanici au realizat un experiment inedit! Cum va arăta prințul George la maturitate...