Antena Căutare

SPECIAL! Ceausescu, atacat cu rosii in 1978 la New York

Masina in care calatorea Nicolae Ceausescu, aflat in vizita la New York, in 1978, a fost atacata de un grup de protestatari cu rosii si oua. Dictatorul roman s-a plans primarului de atunci al New York-ului, Ed Koch, care a incercat sa minimalizeze incidentul, intreband: "Cateva rosii si niste oua?". Ceausescu a raspuns: "Ar fi putut fi grenade de mana".

Incidentul din urma cu aproape 33 de ani a fost inclus de editorii de la Chicago Tribune intr-un articol despre... tomate. Mai precis: "10 lucruri pe care nu le stiati despre rosii". Dar Ceausescu n-a fost singura personalitate care a cazut "victima" atacurilor cu rosii, amintesc jurnalistii americani.

Fostul premier britanic Margaret Thatcher, fostul guvernator de Alaska, Sarah Palin, cantaretul Frank Sinatra, baschetbalistul Hack Wilson au facut si ei bai cu... tomate, iar debutul la Paris al "Ritualului Primaverii" i-a adus compozitorului Igor Stravinsky tot un tratament cu rosii. Si Nelson Mandela a avut parte de rosii, insa dintr-o perspectiva cu totul diferita.

Pe cand era detinut politic, in Africa de Sud, cultiva rosii si aalte produse, studiind solurile propice si fertilizatorii. Stiind ca scrisorile sale erau cenzurate, uneori scria in metafore chiar si sotii sale, Winnie, despre cum a crescut rosia doar ca s-o vada cum se usuca si moare. Mai tarziu, a spus ca relatarea ii reflecta ingrijorarile fata de casnicia lor.

Dar rosia nu a ajuns doar in vietile politicienilor si ale vedetelor, ci si in justitie. "Daca sunteti confuzi in ceea ce priveste dezbaterea despre faptul ca rosia e leguma sau fruct sa stiti ca nu sunteti singuri", scrie Chicago Tribune. In 1893, Curtea Suprema a SUA - din motiv de taxe si impotriva datelor stiintifice - a hotarat ca rosia este o leguma.

Decizia Curtii se baza pe faptul ca oamenii consuma tomatele in felurile principale de mancare, si nu la desert. Guvernul federal a mai declarat tomatele legume, in 1981, cand administratia Regan, incercand sa economiseasca niste bani, a sugerat ca ketchup-ul de rosii sa treaca drept leguma la pranzurile din scolile americane.

Sursa: Jurnalul National

AT&T ar putea deveni lider pe piata telecom din SUA, odata cu achizitia T-Mobile USA... O firma de asigurari din Elvetia va plati 1,2 miliarde de dolari clientilor din Japonia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x