Antena Căutare

Stare de urgenţă în Porto Rico, în urma celui mai puternic cutremur din ultimii 102 ani

Guvernatoarea din Porto Rico, Wanda Vazquez, a declarat marţi stare de urgenţă şi a activat Garda Naţională, după o serie de cutremure, dintre care unul de o magnitudine de 6,4, cel mai puternic cutremur produs în insula caraibiană din ultimii 102 ani, transmite Reuters.

Cutremurul a ucis cel puţin o persoană şi a provocat oprirea preventivă a furnizării de electricitate în întreaga insulă şi a apei potabile pentru 300.000 de clienţi, a declarat Vazquez într-o conferinţă de presă.

Cel puţin 346 de persoane şi-au părăsit locuinţele deteriorate sau prăbuşite.

Declararea stării de urgenţă va permite acordarea de ajutor financiar pentru acest teritoriu american.

Vazquez a spus că a fost în contact cu Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de urgenţă (FEMA). Mai mulţi membri ai Congresului, între care doi senatori americani din Florida şi un membru fără drept de vot din Porto Rico al Camerei Reprezentanţilor, au cerut ajutor din partea preşedintelui Donald Trump.

Trump a fost informat în legătură cu cutremurele, iar oficiali ai administraţiei monitorizează impactul, în colaborare cu oficiali din Porto Rico, a declarat secretarul de presă adjunct al Casei Slbe, Judd Deere.

Insula a fost lovită de o serie de cutremure, de ordinul sutelor, începând din 28 decembrie, inclusiv unele cu o magnitudine de cel puţin 4, potrivit U.S. Geological Survey.

Un cutremur cu o magnitudine de 5,8, produs luni, a deteriorat unele locuinţe de pe coasta sudică.

Cutremurele puternice sunt rare în Porto Rico, iar seismul de marţi, de 6,4, a fost cel mai puternic din ultimii peste 100 de ani, a anunţat biroul pentru seismologie Red Sismica. Pe 22 octombrie 1918, un cutremur de 7,3 grade şi un tsunami au ucis 116 oameni, arată datele Red Sismica.

Teritoriul american încă se reface după uraganele devastatoare din 2017, care au ucis circa 3.000 de oameni şi au distrus o parte semnificativă a infrastructurii.

Porto Rico trece şi printr-o procedură de faliment pentru restructurarea unei datorii de circa 120 de miliarde de dolari şi a obligaţiilor pentru pensii.

La 11 ore după cel mai puternic cutremur, electricitatea este încă oprită în capitala San Juan şi în majoritatea insulei.

Circa 300.000 de persoane nu primesc apă potabilă, dintre cei 1,3 milioane de clienţi care beneficiază de acest serviciu, a spus Vazquez.

Cel mai puternic cutremur, produs marţi, la ora 4.22 (08:24 GMT), a avut loc cu o magnitudine de 6,4, la o adâncime de 10 kilometri.

Martorii au descris seismul ca fiind foarte puternic şi cu o durată de 30 de secunde. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, între care una de 5,4.

Aeroportul internaţional din apropiere de San Juan şi-a continuat activitatea în mod normal, datorită generatoarelor de curent.

Sursa : news.ro

Un avion s-a prăbușit în urmă cu puțin timp. 180 de pasageri se aflau la bord! Echipele de salvare au ajuns la fața locu... Canada monitorizează situaţia din Irak după atacul iranian cu rachete. Deja anunţase transferul temporar a 500 de milita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x