"Astazi (vineri, 28 septembrie, n.r.) am anuntat un ajutor aditional de 30 de milioane de dolari pentru a ajuta (populatia) sa obtina hrana, apa, paturi si servicii medicale de baza", a declarat Clinton, in cadrul unei intalniri restranse a Prietenilor Siriei in timpul Adunarii generale a ONU.
Acest nou ajutor ridica, in total, asistenta umanitara americana pentru populatia siriana la 130 milioane de dolari.
"Anunt de asemenea acordarea a 15 milioane de dolari suplimentari pentru a sustine grupurile civile ale opozitiei siriene, ridicand sustinerea noastra totala pentru opozitia nearmata la aproape 45 milioane de dolari", a continuat secretarul de Stat.
Clinton a facut aceste anunturi in fata a aproximativ 20 de reprezentanti ai statelor membre ale Grupului prietenilor Siriei si in fata a noua opozanti sirieni ai regimului Bashar al-Assad veniti sa explice grupului care le sunt necesitatile pe teren.
Scopul acestei intalniri, conform diplomatilor americani, este sustinerea rebeliunii siriene pentru ca aceasta sa se poata "proteja si apara". Totusi, Washington continua sa excluda furnizarea de arme.
Refuzand orice ajutor militar direct si orice interventie armata in Siria, Statele Unite s-au rezumat la un "ajutor non-letal" (echipamente de comunicatii, formare...).
Conflictul din Siria s-a soldat in 28 de luni cu aproximativ 30.000 de morti conform unui ONG, cel putin 1,2 milioane de refugiati in tara si 300.000 in tarile vecine.
Insa nicio solutie nu este intrevazuta din cauza diviziunilor internationale intre partizanii plecarii regimului Bashar al-Assad, in frunte cu Statele Unite si aparatorii regimului, printre care Rusia, China si Iran.