Antena Căutare

SUA cer Turciei si Israelului "sa se linisteasca"

Administratia Obama a transmis, vineri, un mesaj prin care cere Israelului si Turciei sa "se linisteasca", in contextul unor relatii tot mai tensionate intre cele doua tari, informeaza Associated Press.

Purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Victoria Nuland, a declarat ca Statele Unite au indemnat cele doua state sa abtina de la retorici sau actiuni care ar putea sa provoace si sa sporeasca tensiunile dintre cele doua tari.

"Ne dorim ca ambele state sa se linisteasca si sa revina la o stare in care pot avea o relatie productiva (...) Statele Unite doresc ca acesti aliati importanti sa se inteleaga si sa conlucreze la mentinerea pacii si securitatii in zona", a declarat purtatorul de cuvant.

Ingrijorarile privind situatia tot mai tensionata au aparut in momentul in care Turcia, aliatul cel mai important al Statelor Unite in Orientul Mijlociu si membru de baza al NATO, si-a suspendat cooperarea militara cu Israelul si a trimis patrule navale in Marea Mediterana. Decizia a fost luata dupa ce Israel a refuzat sa isi ceara scuze pentru raidul din 2010 asupra unei flotile cu ajutoare care avea ca destinatie Gaza, in timpul careia au fost ucisi opt cetateni turci si turco-americani.

Tensiunile au atins un nou apogeu dupa ce primul ministru turc, Recep Tayyip Erdoğan, a anuntat ca ajutoarele trimise in Gaza vor fi escortate de marina militara pentru a preveni repetarea incidentelor din 2010.

Declaratia primului ministru turc este prima in care se anunta ca Turcia intentioneaza sa foloseasca forta in incercarea de a trimite asistenta in fasia Gaza, in ciuda embargoului impus de Israel pe coasta teritoriului palestinian.

In replica, autoritatile israeliene au declarat ca o astfel de actiune ar fi "grava si serioasa", dar au insistat asupra faptului ca isi doresc sa gaseasca o solutie pentru a calma situatia.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

Ambasadorul Israelului a fugit din Egipt... VIDEO! Ironie franceza: Cersitul, sportul national in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x