Antena Căutare

Summit UE: Datoria Greciei, redusa cu 100 mld. €. Vezi ce inseamna pentru Romania!

Datoria publica a Greciei va fi redusa cu 100 de miliarde de euro, dupa ce bancile creditoare au acceptat sa piarda 50 la suta din valoarea creantelor lor.

Efortul bancilor "reprezinta 100 de miliarde de euro", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy, la incheierea summitului european care a durat zece ore si a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Creditorii privati vor face un efort voluntar de 50 la suta", ceea ce va permite Greciei sa evite intrarea in incapacitate de plata, a explicat presedintele francez.

Acelasi efort va fi cerut bancilor grecesti dar si altor banci, a precizat el. "Am prevazut ca toate bancile vor fi tratate in aceleasi conditii", a declarat presedintele Frantei.

Cancelarul german, "Angela Merkel si cu mine am discutat cu reprezentantii bancherilor, nu pentru a negocia, ci pentru a-i informa despre deciziile celor 17" membri ai zonei euro. "Ei insisi au reflectat si au fost de acord", a subliniat Sarkozy.

Premierul Greciei: "Incepe o noua era" dupa acordul de la Bruxelles

Giorgios Papandreou, a declarat ca, pentru Grecia, a inceput "o noua era", dupa summitul european de la Bruxelles, in cursul caruia creditorii tarii au decis o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriilor, relateaza AFP.

"O noua epoca, o noua era se deschide pentru Grecia", a spus el, la incheierea summitului.

Basescu: Decizia CE, o garantie ca reprezentantele bancilor nu pierd fluxurile de capital



Totodata, Basescu a estimat ca decizia CE urmareste asigurarea cantitatii si calitatii capitalului, pentru ca, de fapt, se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa, respectiv lichiditate in bani.

"Se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate, care poate sustine nu doar economia, dar si nevoia de credite a statelor", a declarat Traian Basescu.

"Acest lucru va permite Romaniei atat creditatea economiei, cat si achizitia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat. Altfel spus, va permite Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane", a adaugat presedintele.

Foto: Intactimages / EPA

UPDATE! Inundatii catastrofale in Italia: Un roman, printre victime... UPDATE! Un al doilea cutremur de 6,9 grade in Peru, in ultimele 24 de ore...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x