Ce destinaţie de vacanţă ai pentru această vară? E posibil ca nici ciocolata belgiană să nu te mai atragă, nici perspectiva de a-ţi "lăcătui" iubirea şi a-ţi reînnoi jurămintele pe celebrul Pont des Arts (Podul Artelor sau Pasarela Artelor - n.r.) din Paris. Ce-ar fi să încerci ceva nou, în ideea că "ceva mai nou" de atât nu se poate?
Pe o suprafaţă de 7 km pătraţi situată lângă Dunăre, între Croaţia şi Serbia, se întinde „Republica Independentă Liberland”, cea mai tânără ţară pe harta lumii. Practic, ajungi acolo în aproximativ zece ore dacă pleci din Bucureşti. În schimb, dacă eşti bănăţean, în circa şase ore poţi să păşeşti pe "no man's land".
Un preşedinte autoproclamat, două limbi oficiale
Statul, fondat de un tânăr ceh în data de 13 aprilie 2015, are un steag, un imn naţional şi un guvern. Preşedintele autoproclamat se numeşte Vit Jedlicka, absolvent de Ştiinţe Economice la Praga, un fel de ASE croat. Jedlicka are numai 32 de ani, dar vârsta nu l-a împiedicat să pună în practică idei măreţe. Liberland are propriul site, un drapel şi o stemă, iar limbile oficiale sunt ceha şi engleza.
Drumul de la Timişoara la Liberland nu e lung deloc
Pasionat de geografie, geopolitică şi matematică, tânărul a găsit terenul de şapte metri pătraţi (n.r.: gândiţi-vă că suprafaţă Bucureştiului are 228 kilometri pătraţi, adică de 30 de ori mai mult decât noua ţară întreagă) anul trecut, după ce a studiat atent harta Europei. La o analiză în detaliu, a observat că că nu aparţine niciunei ţări şi a fondat acolo Republica Liberland, autoproclamându-se şef de sta.
Liberland, un stat real şi o republică virtuală
Noua republică este deja foarte populară pe internet, după ce Jedlicka a lansat o campanie pentru a găsi 5.000 de cetăţeni. Pe site-ul Liberland, peste 160.000 de persoane au depus cereri, pe site-ul Liberland, pentru cetăţenie. Aplicanţii trebuie să respecte opiniile celorlalţi şi să nu aibă un trecut nazist, comunist sau de altă natură întunecată.
Înscrierea online
Cum stabilim „legitimitatea” unei ţări?
Cetăţenii Liberlandului nu vor putea intra în ţara lor fără acordul autorităţilor croate. E însă o chestiune care ţine de diplomaţie şi realaţii interstatale.
Pe de altă parte, în trecut, chiar şi America a fost o ţară „inventată”. E posibil ca toate ţările să fie „false” şi graniţele să existe doar pe hârtie şi în sufletele oamenilor. Liberland nu trece deocamdată testul de suveranitate. Deseori, patrulele croate "ocupă" teritoriul pentru a asigura paza şi a preveni eventualele conflicte. Dacă Liberland ar fi un stat legitim, asemenea acţiuni ar fi conbsiderate încălcări teritoriale.