Antena Căutare

Toate gazoductele trec prin Romania? BP cauta o alternativa la Nabucco

Specialistii British Petroleum (BP) analizeaza constructia unui gazoduct alternativa la proiectul Nabucco, botezat "Conducta Europa de Sud-Est", informeaza Financial Times (FT). Acesta va transporta gaze din regiunea Marii Caspice catre Europa, tranzitand trei tari, printre care si Romania, si va avea 1.300 de kilometri.

Conducta Europa de Sud-Est este "o alta posibila solutie", a declarat vicepresedintele BP pentru dezvoltare, Al Cook, adaugand ca grupul BP este "deschis ideii" unei implicari directe in proiect. "Nu inseamna ca gasim defecte celorlalte oferte. Dar este intelept sa ai o alta optiune", a explicat Cook, pentru FT.

Un scop, patru alternative

O ruta de aprovizionare cu gaze din regiunea Marii Caspice ar reduce dependenta Europei de gazele rusesti si ar elimina bataile de cap generate de desele conflicte dintre Rusia si Ucraina care, in mod repetat, au lasat mare parte a "batranului continent" fara caldura.

Pana in prezent, exista trei proiecte importante: Nabucco, care este preferat de Comisia Europeana, Conducta Trans-Adriatica si proiectul IGI Poseidon.

Iar alternativa BP, denumita "Conducta Europa de Sud-Est", devine a patra optiune, cu numai cateva zile inainte ca Nabucco si cei doi competitori ai sai sa depuna ofertele de tarif pentru consortiul Sah Deniz, noteaza FT. Consortiul, la care participa si compania azera de stat Socar, va alege gazoductul castigator pana la sfarsitul anului.

"Conducta Europa de Sud-Est" incerca sa ia in calcul atat cerintele politice, cat si cele comerciale, implicand o conducta mai mica si mai ieftina.

Gazoductul ar avea un capat in vestul Turciei si ar traversa Bulgaria si Romania pentru a ajunge la granita estica a Ungariei.

Pe teritoriul Romaniei si Bulgariei conducta ar urma traseul parcurs de Nabucco. Proiectul ar utiliza infrastructura existenta pentru a lega Azerbaidjanul de Austria, iar conducta ar fi de trei ori mai scurta decat Nabucco si astfel mult mai ieftina.

Militar roman, ranit in Afganistan... ONU confirma: Uraniu imbogatit, gasit in Libia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x