Un om de afaceri din Iran se declară norocos că se află în viață după ce a fost torturat de către autoritățile statului natal pentru a mărturisi asasinarea unor oameni de știință iranieni dar și faptul că ar fi un spion angajat de Israel.
Mazyar Ebrahimi locuiește acum în Germania și a povestit cea mai dură experiență a vieții sale. Bărbatul face lumină în cazul rivalității dintre agențiile de informații din Iran.
În anul 2012, Ebrahimi alături de alte 12 persoane au fost obligați să admită în timpul unei emisiuni televizate o serie de acuzații ce le erau aduse, care conduceau la pedeapsa cu moartea. Scenariul a fost scris de către Ministerul Informațiilor, una dintre cele două agenții de informații din Iran, care susținea faptul că a demontat o rețea de spionaj israeliană.
Mazyar Ebrahimi declară că a fost de acord să „mărturisească” după ce a fost torturat non-stop pentru aproximativ 40 de zile și nopți.
Înainte de a fi arestat, Ebrahimi conducea o companie specializată în înființarea studiorilor TV, iar datorită job-ului a călătorit mult în străinătate. Acesta consideră că un rival de-al său l-a acuzat că ar fi spion.
„Interogatoriii loveau tălpile picioarelor mele goale cu un cablu electric gros. Mi-au rupt piciorul. Bătăile au continuat timp de șapte luni.”
În anii 2010 și 2012 au fost asasinați patru oameni de știință iranieni, iar serviciul de informații a fost pus sub o presiune politică uriașă pentru a găsi autorii.
Ebrahimi a fost unul dintre cei 100 de suspecți de spionaj și declară că ar fi fost de acord să mărturisească și să moară decât să mai fie torturat.
Mărturisirea nu le-a fost de ajuns, interogatorii voiau mai mult
În anul 2011 o explozie masivă a distrus o fabrică de rachete condusă de corpul gardă revoluționar de elită din Iran. Sute de experți în domeniul rachetelor au fost uciși.
Ebrahimi a fost pus să își asume vina. "Interogatorul meu a spus:" Colegii nostri de la IRGC iti vor pune cateva intrebari. Vorbesti doar despre explozie, spui doar ce ti s-a spus "
Dintr-o dată, totul s-a oprit, Ministerul Informațiilor și-a cerut scuze. Ebrahimi și alți au rămas închiși 26 de luni, după care au fost eliberați în 2015.
După eliberarea sa, Ebrahimi a depus o plângere împotriva Ministerului Informațiilor, televiziunii de stat din Iran și a mai multor ziare care l-au acuzat în mod fals că este un spion israelian. Însă și-a retras plângerea după ce un judecător i-a spus : "Cineva te-ar putea înjunghia în spate, pe o stradă întunecată. Ești tânăr, nu-ți asuma riscul."
A văzut cum a fost abandonată de mama ei, pe o casetă veche, și nu s-a lăsat până când a găsit-o! Ce i-a spus femeia est... Fostul preşedinte kîrgîz Almazbek Atambaiev pregătea o lovitură de stat, acuză şeful serviciilor de securitate...