Antena Căutare

Trump a aprobat un plan de retragere a trupelor americane din Germania. Aliaţii cancelarului Merkel critică decizia

Preşedintele american Donald Trump a aprobat un plan de retragere, până în luna septembrie, a 9.500 de trupe americane din bazele din Germania, decizie care a fost criticată de parlamentari din blocul conservator al cancelarului Angela Merkel.

Trump, care deseori s-a plâns că statele europene membre NATO ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru apărare, aparent doreşte ca nivelul trupelor americane să se limiteze la 25.000, scrie BBC.

Astfel, trupele retrase din Germania fie vor fi trimise în alte zone, fie înapoi acasă, potrivit unui oficial al Guvernului american.

Tensiunile dintre Statele Unite şi aliaţii NATO au crescut de când Trump a ajuns la Casa Albă.

Preşedintele a spus că membrii europeni ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord nu ar trebui să se mai bazeze atât de mult că SUA va suporta costurile menţinerii alianţei.

Articolul continuă după reclamă

Vineri, el a ordonat Pentagonului să retragă permanent aproximativ o treime dintre trupele care se află acum în Germania, a scris Wall Street Journal. A fost adăugat că Departamentul de apărare va trebui să aprobe planul înainte ca acesta să fie implementat.

Casa Albă nu a confirmat imediat, dar purtătorul de cuvânt John Ullyot a transmis într-un comunicat că SUA rămân „angajate să colaboreze cu puternicul nostru aliat Germania” pe probleme de apărare şi altele.

Anul trecut, bugetul NATO pentru civili şi militari a fost de aproximativ 1,84 de miliarde de dolari.

Prezenţa militară americană în Germania este o moştenire a ocupării aliate a ţării de după Al Doilea Război Mondial. În Germania se află cele mai multe trupe americane de pe teritoriul Europei, ţara fiind urmată de Italia, Marea Britanie şi Spania.

Sâmbătă, parlamentari din blocul conservator german au criticat decizia preşedintelui Trump.

„Planurile arată încă o dată că administraţia Trump neglijează o atribuţie elementară de lidership: implicarea partenerilor din alianţă în procesul de luare de decizii”, a declarat Johann Wadephul, purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al grupului parlamentar CDU/ CSU, pentru Reuters.

Wadephul a adăugat că toţi partenerii NATO au beneficiat de coeziunea alianţei şi doar Rusia şi China câştigă din acest dezacord. „Ar trebui acordată mai multă atenţie acestui lucru la Washington”, a mai afirmat el.

Ministerul german de Externe nu a dorit să comenteze.

Andreas Nick, membru al comitetului parlamentar pentru relaţii externe, a declarat pentru Deutsche Welle că indiciile arată că „decizia nu a fost una tehnică, ci una motivată pur politic”.

Un oficial american, care a dorit să rămână anonim, a spus vineri că acţiunea este rezultatul unei munci de mai multe luni a generalului Mark Milley şi că nu are vreo legătură cu tensiunile dintre Trump şi Merkel, care s-a opus planului lui Trump de a găzdui o întâlnire a G7 luna aceasta.

Sursa: News.ro

Kazahstan - Zeci de manifestanţi anti-guvern, reţinuţi de poliţia din Almaty... Producţiile muzicale, cinematografice şi de televiziune vor putea fi reluate în California pe 12 iunie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x