Antena Căutare

Trupe saudite si din Emiratele Arabe Unite, in Bahrein. Opozitia acuza “ocupatia straina”

Postul public de televiziune din Bahrein a difuzat, luni, imagini in care era prezentata sosirea in acest mic regat zdruncinat de manifestatii de strada, a unor trupe ale fortei comune a tarilor din Golf provenind din Arabia Saudita vecina, relateaza AFP.

"Avangarda Scutului Peninsulei a inceput sa avanseze in Bahrein, din cauza evolutiei situatiei din regat", a anuntat postul de televiziune, prezentand vehicule militare traversand un pod-dig care face legatura intre Bahrein si Arabia Saudita.
Soldatii fac parte dintr-o forta comuna a Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) denumita "Scutul Peninsulei", instituita in 1984.

La randul lor, Emiratele Arabe Unite au anuntat ca vor trimite trupe in Bahrein, pentru a contribui la "pastrarea ordinii si stabilitatii" in aceasta tara vecina.

Ryad-ul a precizat ca a raspuns unei amenintari la adresa securitatii Bahreinului, tara cazuta prada miscarilor de contestare a puterii inca de la jumatatea lunii februarie. Sauditii au precizat ca, in virtutea acordului semnat de cele sase tari membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), "orice atingere adusa securitatii unuia dintre statele membre este considerata drept o atingere la securitatea tuturor membrilor".

Sosirea a peste o mie de soldati sauditi in Bahrein a fost anuntata luni agentiei France Presse de un oficial saudit sub acoperirea anonimatului, dar nu a fost confirmata de surse din Bahrein. Ea intervine dupa o intensificare a mobilizarii manifestantilor siiti in Bahrein, care blocau luni accesul in centrul capitalei Manama, unde se afla cartierul de afaceri si cladirile publice.

In afara Arabiei Saudite si a Bahreinului, CCG este compus din Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman si Kuweit.

Opozitia din Bahrein, condusa de siiti, a afirmat ca tara este acum sub ocupatie straina, dupa anuntarea prezentei trupelor saudite venite sa ajute la restabilirea ordinii dupa escaladarea violentei si a contestarii vizand dinastia sunnita a familiei Al-Khalifa.

"Poporul din Bahrein face fata unui pericol real, cel al unui razboi contra cetatenilor din Bahrein, fara sa se fi declarat stare de razboi", au subliniat cele sapte componente ale opozitiei.

Casa Alba a cerut, luni, tarilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) sa respecte drepturile locuitorilor Bahreinului si sa dea dovada de retinere, sa actioneze astfel incat sa sustina dialogul, in loc sa-l impiedice.

Sursa: Jurnalul National

Foto: kentucky.com

VIDEO! Japonia: Valul apocaliptic, surprins de un cameraman amator... Japonia, ca dupa al doilea razboi mondial...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x