„Mecanismul European de Stabilitate", pus la cale in decembrie la Bruxelles, seamana izbitor de mult cu ceea ce au incercat statele asiatice dezvoltate la sfarsitul anilor '90: crearea unui Fond Monetar Asiatic. In viziunea Comisiei Europene, noul mecanism ar trebui sa devina operational de la mijlocul anului 2013.
Reticenta europeana
Sistemul de sustinere a statelor membre care au probleme de finantare il va inlocui pe cel din prezent, temporar, in valoare de 750 mld. euro, creat de Uniunea Europeana si FMI in luna mai a anului trecut. La prima vedere nu par a exista probleme vizavi de cooperarea dintre Fondul Monetar si Uniunea Europeana.
Daca ne uitam insa la trecutul apropiat se observa ca oficialii FMI s-au confruntat cu reticenta unor state UE in a accepta imprumuturi si, implicit, monitorizarea expertilor Fondului.
Portugalia, Irlanda, Spania si Italia sunt exemple in acest sens, dar putem mentiona Ungaria (care a renuntat in primavara anului trecut la un acord deja incheiat), dar si Grecia (ai carei oficiali au spus zilele trecute ca se tem de un „amestec al FMI si UE in treburile interne ale statului elen).
Tot articolul, in Financiarul