Antena Căutare

UE se clatina puternic

Uniunea Europeana este la o rascruce de drumuri, la trei ani de la declansarea crizei financiare mondiale. Statele din sudul Europei sunt in pragul falimentului sub povara datoriilor care depasesc 100% din PIB-urile nationale, in timp ce nordul mai dezvoltat ezita sa ia o decizie clara. Neintelegerile in privinta modalitatilor de salvare a Greciei au agravat problemele din Spania, Portugalia, Italia si Irlanda. Exista temeri ca vidul politic va duce la noi atacuri speculative asupra obligatiunilor statelor cu datorii mari.

Analistii economici sustin ca alternativele pentru temperarea crizei ar fi o uniune fiscala mai stransa sau o posibila destramare a zonei euro.

Fara un buget comun, UE nu va cunoaste stabilitatea. Pentru a ajunge la acest buget comun, va trebui sa resimta necesitatea unei aparari comune si, deci, a unei amenintari comune", considera reputatul intelectual francez Jacques Attali, care a fost consilierul lui François Mitterrand. Acesta a sugerat ca Europa ar putea sa recurga la „o amenintare mai mult sau mai putin imaginara venita din Sud sau din Est pentru a-si rezolva problemele interne".

La Bucuresti se simte unda de soc a cutremurului din zona de sud a continentului. Leul este la minimul anului in fata euro, spre disperarea celor care au credite in valuta.

Irlanda: Statul a intrat de ieri in categoria tarilor nerecomandate pentru investitii, dupa ce Moody's i-a taiat cu o treapta ratingul de credit de la „Baa3" la „Ba1". Agentia de rating a avertizat ca tara va avea nevoie de un nou pachet de bailout din partea institutiilor financiare internationale. Spre deosebire de Grecia, Irlanda si-a atins insa obiectivele din acordul de finantare externa de 85 miliarde de euro incheiat anul trecut cu UE si FMI si din acest motiv oficialii europeni au criticat decizia Moody's. Problema este ca tara are datorii care se ridica la 96,2% din PIB, ceea ce o face vulnerabila prin contagiune la criza din Grecia.

Articolul continuă după reclamă

Portugalia: Este si ea in categoria tarilor nerecomandate pentru investitii de acum o saptamana, cand Moody's i-a redus ratingul la „Ba2". Decizia a aratat pentru prima data ca actuala criza a datoriilor de stat din Europa se manifesta dincolo de Grecia, mai ales ca in aprilie a incheiat un acord de finantare externa cu UE si FMI, dupa Grecia si Irlanda. Pachetul de finantare a Portugaliei se ridica la 78 de miliarde de euro si prevede revenirea statului pe pietele financiare in 2013.

Italia: Cea de-a treia economie a Uniunii Europene este prea mare pentru a fi salvata cu instrumentele financiare de care dispune in prezent Uniunea Europeana, scrie Reuters. Necesarul de imprumut al Italiei pentru urmatorii trei ani este de peste 600 de miliarde de euro, in timp ce fondul european de salvare este de 450 de miliarde de euro, iar o parte este deja angajat pentru asistarea financiara a Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Europa ar trebui sa creasca de patru ori acest fond daca ar fi sa sprijine Italia. Ieri, dupa zile de tacere ostentativa chiar in fata celor mai autorizate solicitari, premierul italian, Silvio Berlusconi, a spus adevarul, „criza prin care trece Italia este teribila. Tara risca sa ajunga ca Grecia si Spania".

Totusi Italia va actiona coerent si masurile de austeritate vor fi aprobate pana maine sau cel tarziu pana duminica, dau asigurari oficialii din Peninsula. Marti, in ziua cea mai neagra pentru Italia, fostul premier si fost presedinte al Comisiei Europene Romano Prodi a facut apel la coeziune pentru a depasi criza.

Italia nu straluceste prin rigoare, dar economia nu este in colaps, structurile productive sunt, in general, sanatoase, iar bancile sunt relativ mai solide decat in alte tari. Cu toate acestea, se asista la un atac feroce, atat la Bursa, cat si privind obligatiunile de stat. Daca situatia nu se remediaza, se merge direct in prapastie si de aceea este nevoie de un raspuns coerent al intregii tarii", a explicat Prodi. FMI cere Italiei „masuri decisive" pentru reducerea datoriei publice.

Tot articolul, in Jurnalul National

Un roman a fost arestat in statul american Michigan dupa ce a incercat sa rapeasca o femeie... ONU: Populatia lumii va suferi de foame si sete peste cateva decenii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x