Antena Căutare

Un algoritm de calcul zguduie din temelii crestinismul: Autorul Torei nu este Moise!

Atat in traditia crestina, cat si in cea iudaica, Moise este considerat autorul Torei, care cuprinde primele cinci carti ale Sfintei Scripturi (Geneza, Exodul, Levitic, Numeri si Deuteronom). Insa oamenii de stiinta de la universitati israeliene au gasit dovezi potrivit carora mai multi autori au compus textul Torei.

Cercetatorii au conceput un algortim pe calculator, care identifica stilul de scriere a textelor din Biblie si, conform rezultatului, Tora este scrisa de mai multi autori si nu este creatia lui Moise.

Profesorul Nachum Dershowitz de la Universitatea Blavatnik din Tel Aviv, in colaborare cu fiul sau Idan Dershowitz de la Universitatea ebraica, cu profesorul Moshe Koppel si cu doctorandul Navot Akiva de la Universitatea Bar-Ilan sustin ca algoritmul realizat pe calculator recunoaste anumite indicii lingvistice pentru a imparti textul biblic in parti ale unor autori, care au conceput scrierea initiala.

Profesorul Dershowitz si colegii sai s-au concentrat pe stilul scrierii si nu pe subiectul sau genul acesteia. Potrivit cercetatorilor, software-ul cauta si compara detalii pe care savantii le-ar detecta cu dificultate, cum ar fi de exemplu frecventa folosirii cuvantului "functie" si cuvintele sinonime.

Astfel de detalii au putina importanta pentru textul in sine, dar fiecare autor sau sursa are de multe ori stilul sau propriu. Acest lucru ar putea fi inofensiv pentru preferinta autorului de a utiliza cuvantul "a spus" comparativ cu "a vorbit".

Pentru a testa metoda lor, cercetatorii au amestecat pasajele din cele doua carti ebraice ale lui Ieremia si ale lui Ezechiel si au solicitat calculatorului sa le separe. Prin cautarea unor sinonime si a unor cuvinte comune, computerul a separat cele doua carti, cu o precizie de 99%.

Deoarece algoritmul nu este inca destul de avansat pentru a oferi cercetatorilor numarul precis al autorilor cartilor din Biblie, profesorul Dershowitz spune ca acesta poate ajuta la identificarea tranzitiei intre texte, care au surse diferite.

Parte a unui nou domeniu numit "umanitatea digitala", software-ul precum cel folosit de profesorul Dershowitz este in curs de dezvoltare, pentru a oferi o mai buna intelegere a surselor istorice, mai mult decat pana acum.

Cercetarile au fost prezentate la a 49-a Conferinta a Asociatiei pentru Lingvistica de la Portland, Statele Unite.

Sursa: Jurnalul National

Foto: spainisculture.com

FOTO! Protest cu burtile gravide la vedere in Filipine... UPDATE! PE a dat unda verde aderarii Romaniei la Schengen, fara criterii suplimentare...
Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de...
Horoscopul zilei de 23 martie 2023. Racii au parte de o zi minunată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 martie 2023 spune că Racii se vor bucura de clipe și momente care le vor...
Parteneri
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x