Căutare Live

Un an de revolta in Siria: Mii de morti si represiunile continua

Revolta populara impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad a implinit un an. La 15 martie 2011, adolescenti din Deraa au scris pe peretii scolii lor "poporul vrea caderea regimului" sedusi de laitmotivul revolutiilor din Primavara Araba. Reactia regimului a fost brutala, baietii fiind incarcerati si torturati, ceea ce aprovocat indignarea si scanteia unei revolte fara precedent. Assad a reactionat brutal, inabusind in sange majoritatea protestelor opozantilor, numarul mortilor ajungand la peste 8.500, conform unui bilant al ONU.

Conform analistilor, regimul lui Bashar al-Assad este condamnat in ciuda sustinerii Rusiei, iar represiunea sangeroasa a revoltei care dureaza de un an nu pare sa se opreasca.

"Acum un an, sa spui ca Assad va fi dat jos era de neconceput (...) Un an mai tarziu, revolta este inca vie in pofida dificultatilor si cel mai probabil va aduce cu sine inlaturarea regimului", a precizat un specialist consultat de AFP.

Dupa scanteia revoltei de acum un an, micile mitinguri la Damasc ce solicitau reforme democratice au escaladat si sute de mii de sirieni au inceput sa defileze in toata tara, sub gloantele fortelor de securitate.

Iar regimul clanului Assad, aflat la putere de peste 40 de ani, a crezut ca va inabusi rapid revolta, asa cum a fost cazul in februarie 1982, in timpul represiunii unei revolte a Fratilor musulmani la Hama, care s-a soldat, conform estimarilor, cu intre 10.000 si 40.000 de morti.

Dar nu a reusit, in ciuda anuntarii si a unei serii de reforme, precum ridicarea starii de urgenta, o lege cu privire la partidele politice si la mass-media si o noua Constitutie care sa puna capat celor 50 de ani de dominatie a partidului Baas.

Violentele intre fortele guvernamentale si opozitia militarizata au escaladat, iar militantii care cereau la inceput mai multe libertati vor acum executia presedintelui.

Foto: Intactimages / EPA

Harta nucleara a lumii. Ce arme de distrugere detine fiecare stat!... Rezolutie: Parlamentul European condamna site-ul xenofob al PVV...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri