Antena Căutare

Ungaria - Finalul unei presedintii UE cu scandal

Amanarea pe termen nedeterminat a aderarii Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen e trecuta la capitolul realizari al presedintiei ungare a UE. Cel putin asta a reiesit de la conferinta de presa in care premierul ungar Viktor Orban a facut bilantul mandatului Budapestei la conducerea prin rotatie a Consiliului de ministri al Uniunii.

Liderul FIDESZ nu s-a dezmintit nici la Strasbourg, pastrand tonul usor agresiv fata de orice posibil amestec al UE si al institutiilor europene in problemele de politica interna ale Ungariei. Asta in conditiile in care vicepremierul ungar nu s-a ferit sa se exprime foarte dur, luna trecuta, cu privire la o problema interna a Romaniei - proiectul reorganizarii administrative, Viktor Orban a pledat, din nou, la Parlamentul European, pentru dreptul Ungariei, ca stat membru, de a lua singura deciziile, chiar daca e vorba de dosare ce trec drept controversate: noua Constitutie sau legea media.

"Constitutia noastra este foarte moderna, foarte europeana, sustine familia, suntem mandri de acest document. Ne bucuram ca elita politica ungara a putut, in sfarsit, sa elaboreze un astfel de act", a spus Orban la conferinta de presa de la Strasbourg. Este vorba despre o Constitutie extrem de criticata atat la nivelul opozitiei aproape inexistente de la Budapesta dar si la nivel european.

"Este greu sa calificam acest act drept european, cata vreme in cadrul sau se mentioneaza ca moneda nationala a Ungariei este forintul. Ramane foarte neclar cum va trece Ungaria la euro. Ar trebui sa schimbe Constitutia, iar acest lucru va fi valabil doar cu acordul a doua treimi dintre parlamentari, nu cu majoritate simpla. Tot FIDESZ a facut acest aranjament. Au ramas putine legi in Ungaria care sa poata fi modificate in Parlament cu majoritate simpla. Iar asta inseamna ca ce decide acest Guvern va putea cu mare greutate sa fie aprobat de Guvernele care vor urma", au comentat, pentru Jurnalul National, surse europene.

Modificarile aduse legislatiei privind mass-media s-au aflat, si ele, pe agenda discutiilor, chiar daca au trecut sase luni de cand au intrat in vigoare.

Pe aceasta tema, Viktor Orban a avut sprijinul presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Polonezul a transmis un mesaj de tipul "apa trece, pietrele raman", spunand ca dezbateri cu scandal au fost si vor mai fi la nivelul UE si la nivelul Parlamentului European. El a dat drept exemplu si critici precedente aduse altor guverne europene, in special din sudul Europei, acuzate ca pun calus presei.

Cu toate ca presedintia ungara a UE a debutat cu un scandal urias, cel legat de legea media, Viktor Orban este multumit.

"Reputatia Ungariei trebuia reparata iar presedintia a fost o sansa de a reface capitalul de incredere. Ne-am corectat greselile din trecut. Suntem, din nou, membri egali, putem pasi cu fruntea sus. Ne-am achitat datoriile catre UE pentru minciunile pe care le-am spus in trecut", a spus premierul, referindu-se la statisticile furnizate Comisiei Europene de catre Guvernul anterior si reamintind ca Ungaria a fost prima tara europeana care s-a prabusit din punct de vedere economic, in 2008.

"Putini sunt cei mare isi mai amintesc de acest lucru. Asta pentru ca, spre deosebire de Grecia, cand Ungaria s-a prabusit nu a mai tras la fund pe nimeni altcineva", a precizat Orban.

Sursa: Jurnalul National

Masacrul de la Srebrenita: Olanda este vinovata de moartea a trei musulmani... PE: 46 milioane de euro, returnati Romaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x