Antena Căutare

UPDATE! Egipt: Milioane de oameni, in strada. Presedintele Mubarak a anuntat ca nu mai candideaza

Un milion de oameni protesteaza in Cairo si tot atatia in Alexandria. Opozitia a facut apel la greva generala, iar armata a trecut de partea poporului si a anuntat ca nu va folosi forta impotriva manifestantilor. Mohamed ElBaradei, liderul Opozitiei din Egipt, i-a cerut lui Hosni Mubarak sa se retraga pana vineri. Mesajul a fost transmis la televiziunea Al Arabiya, potrivit AFP.

UPDATE 21.25: Presedintele Hosni Mubarak nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale ce sunt programate in toamna acestui an, a anuntat postul Al Arabiya, citat de Ria Novosti.

Se pare ca presedintele american Barack Obama este cel care l-a sfatuit pe liderul egiptean sa ia aceasta decizie. In cazul in care Mubarak ar mai fi candidat la presedintie, SUA si-ar retrage suportul pentru cei mai apropiati aliati ai Egiptului.

UPDATE 19.55:
Ministrul Finantelor a anuntat ca protestatarii care si-au pierdut locurile de munca vor fi despagubiti

UPDATE 19.15:
Un ecran de mari dimensiuni pe care e transmis postul Al Jazeera a fost montat in Piata Tahrir. Oamenii au inceput sa paraseasca piata din cauza frigului.

UPDATE 17:40: Angajatii companiei aeriene EgyptAir au parte de momente grele cu pasagerii, dintre care multi sunt straini, ce se ingramadesc disperati pentru a-si cumpara bilete, in incercarea de a parasi tara, a declarat un oficial al aeroportului din Cairo pentru Associated Press

UPDATE: 17.05: Unul dintre liderii organizatiei islamiste Fratia Musulmana a declarat ca isi doreste sa-i vada pe egipteni pregatindu-se de razboi cu Israelul. Muhammad Ghannem a mai declarat ca isi doreste si inchiderea Canalului Suez

UPDATE 16:00: David Anderson, profesor de politica africana la Universitatea Oxford, a declarat pentru BBC ca Hosni Mubarak va demisiona, cu siguranta. „Cred ca este vorba despre zile, poate saptamani, insa nu prea mult timp, pentru ca eu cred ca semnalul transmis de armata noaptea trecuta a fost unul destul de clar - oamenii pot protesta daca vor. Si cred ca in aceste conditii, Mubarak nu poate ramane la putere".

UPDATE 14:45: Ultimatumul Opozitiei a fost lansat in timp ce multimi impresionante de oameni continua sa iasa pe strazile Capitalei egiptene. Jurnalistii Al Jazeera spun ca numarul manifestantilor a depasit un milion.

UPDATE 14.10: Potrivit inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, 300 de oameni au murit de la inceputul miscarii de contestare din Egipt. Navi Pillay a precizat ca cifrele provin din "rapoarte neconfirmate".

UPDATE 13:45:
Coloane imense de oameni se indreapta spre piata centrala din Cairo, anunta corespondentul Antena 3 in Egipt. Mohamed ElBaradei, liderul Opozitiei din Egipt, i-a cerut lui Hosni Mubarak sa se retraga pana vineri. Mesajul a fost transmis la televiziunea Al Arabiya, potrivit AFP.

UPDATE 12:25:
Protestatarii egipteni se aduna in centrul capitalei Cairo, pentru cele mai mari demonstratii de pana acum. Un milion de oameni sunt asteptati la Cairo si inca un milion la Alexandria. Autoritatile au interzis accesul masinilor in centrul orasului, iar circulatia feroviara este intrerupta.

In acest context, mai multe tari europene au inceput sa-si evacueze personalul diplomatic, dar si cetatenii care doresc sa plece. Romanii din Egipt inca nu au solicitat ambasadei ajutor pentru a se intoarce in tara, desi situatia de acolo este extrem de tensionata.

Zeci de mii de oameni au sfidat din nou starea de asediu si au petrecut noaptea in marile piete din Cairo. Pentru a reduce amploarea manifestatiilor, puterea a suspendat traficul feroviar si a blocat accesul la Internet in toata tara.

Google a venit, insa, in ajutorul egiptenilor si le permite sa posteze mesaje pe twitter printr-un simplu telefon. Un alt sprijin, care s-ar putea dovedi decisiv, a venit de la armata: militarii au anuntat ca nu vor interveni in forta impotriva manifestantilor.

De cealalta parte, noul vicepresedinte al Republicii, general si fost sef al serviciilor secrete, a propus un "dialog imediat" cu opozitia.

Puterea a anuntat si formarea unui nou guvern din care nu mai face parte fostul ministru de interne, foarte detestat de opinia publica. Dar schimbarea de guvern nu-i multumeste pe manifestanti, care afirma ca nu accepta altceva decat demisia lui Mubarak.

Sursa: Antena3

Foto: columbiamissourian.com

Seful FMI: Somajul si cresterea preturilor pot provoca razboaie interne... Atentat dejucat la o moschee din SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x