Antena Căutare

UPDATE! Raportul Romaniei privind Schengen a fost adoptat

Membrii grupului de evaluare Schengen au adoptat astazi raportul privind Romania blocat de pe 14 ianuarie de Franta

UPDATE 12:45 - Membrii grupului de evaluare Schengen au adoptat astazi raportul privind Romania blocat de pe 14 ianuarie de Franta. Raportul fusese evaluat pozitiv la acea data de reprezentantii celorlalte state din grup.

Membrii grupului de evaluare Schengen decid, astazi, daca adopta rapoartele Romaniei si Bulgariei. Raportul de evaluare Schengen al Romaniei in domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat in 14 ianuarie, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a Romaniei, respectiv reprezentantul Presedintiei Ungare

In cadrul acelei sedinte, reprezentantul Frantei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervandu-si optiunea de a pune mai multe intrebari referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen (SIS) in Romania. Termenul limita pentru a cere lamuriri sau pentru a ridica intrebari a expirat la 21 ianuarie, fara ca reprezentantul acelui stat sa ceara informatii partii romane.

Raportul privind Romania a fost evaluat pozitiv, la acea data, de reprezentantii celorlalte state din grupul Sch-Eval, el subliniind ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE.

Tot atunci au fost discutate si doua rapoarte privind Bulgaria, respectiv SIS/SIRENE si rezultatele reevaluarii frontierei terestre intre Bulgaria si Turcia. Acesta din urma a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, prin urmare Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare.

Drept urmare, presedintia ungara a UE analizeaza posibilitatea aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in martie, propunerea fiind ca cele doua tari sa intre in spatiul de libera circulatie mai intai cu frontierele aeriene, declara, in 21 ianuarie, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), seful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

Tutilescu spunea ca subiectul aderarii partiale "este in discutie pe masa presedintiei ungare", insa acesta nu este singura propunere. El a explicat ca, avand in vedere rapoartele pozitive ale Romaniei si Bulgariei pe frontierele aeriene, este posibil ca cele doua tari sa intre in Spatiul Schengen, in prima faza, doar cu aceste elemente. Ulterior, se poate lua o decizie privind aderarea completa.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Alerta maxima in Egipt: Autoritatile egiptene au taiat accesul la internet... Rusia: Teroristul care a detonat bomba in aeroportul Domodedovo, identificat. Provine din Caucazul de Nord...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x