În cazul în care cele două capete de acuzare sunt adoptate în sesiune plenară, săptămâna viitoare, Donald Trump urmează să devină al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite inculpat în Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată.
Însă este puţin probabil ca locatarul Casei Albe să fie destituit ulterior în Senat, întrucât Camera superioară a Congresului, însărcinată să-l judece în vederea unei destituiri, este controlată de republicani, care fac bloc în jurul şefului statului.
”Astăzi (marţi), în numele Congresului ţării noastre, Comisia Judiciară a Camerei introduce două articole de inculpare a preşedintelui Statelor Unite Donald Trump, privind infracţiuni şi delicte majore”, a anunţat preşedintele democrat al acestei Comisii, Jerry Nadler, citând capetele de abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului.
”Ne aflăm aici, astăzi, pentru că abuzarea de către preşedinte a puterilor sale nu ne-a lăsat nicio altă alternativă”, a adăugat Adam Schiff, preşedintele Comisiei Informaţiilor, care a efectuat peste două luni de anchetă în scandalul ucrainean.
Donald Trump subliniază că nu a făcut nimic rău şi denunţă o ”mascaradă” a democtaţilor, pentru că ei sunt incapabili, consideră el, să-l înfrângă la urne.
”Inculparea unui preşedinte care a dovedit, prin rezultatele sale, inclusiv generând fără îndoială cea mai economie din istoria acestei ţări, având una dintre preşedinţiile cele mai fructuoase din istorie şi, cel mai important, care nu a făcut NIMIC rău, este pură nebunie politică”, a scris marţi pe Twitter, înainte de acest anunţ, Donald Trump.
NU ”MAI PRESUS DE LEGE”
Democraţii au deschis o procedură de destituire a lui Donakd Trump după ce au aflat că acesta a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale din 2020.
Opoziţia îl acuză de faptul că a comis un abuz de putere pentru a-şi atinge scopurile personale, prin blocarea unui ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în conflict cu Rusia.
”Preşedintele a solicitat şi a exercitat presiuni asupra Ucrainei ca ea să intervină în alegerile noastre prezidenţiale din 2020, iar făcând acest lucru a adus atingere securităţii naţionale, a slăbit integritatea alegerilor şi şi-a încălcat jurământul în faţa poporului american”, a subliniat Nadler.
Democraţii îi reporşează de asemenea faptul că a refuzat să colaboreze în ancheta lor, ceea ce a alimentat capătul de inculpare cu privire la obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului.
Apreciind că ancheta de destituire este ”neconstituţională”, Casa Albă a obligat mai mulţi consilieri ai preşedintelui să nu dea curs somaţiilor de a compărea şi să nu transmită documente Camerei.
”Acesta este un tipar familiar în comportamentul preşedintelui Trump”, care ”crede că nu are de dat socoteală nimănui”, a continuat Nadler, un vechi adversar al magnatului în domeniul imobiliar. Însă ”noi trebuie să fim clari. Nimeni, nici măcar preşedintele, nu este mai presus de lege”.
Dat fiind raportul de forţe în această incintă, Donald Trump urmează aproape sigur să fie inculpat ("impeachment" în engleză) înainte de Crăciun.
Înaintea sa, doar preşedinţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 au cunoscut acest "impeachment". Republicanul Richard Nixon a demisionat înainte de vot.
Cei doi au fost achitaţi în Senat, însărcinat potrivit Constituţiei să-i judece pe preşedinţi şi care-i poate destitui cu o majoritate de două treimi.
La fel ca ei, Donald Trump ar urma să scape şi el destituirii. Republicanii sunt majoritari în Camera superioară şi pare extrem de improbabil ca 20 de membri ai Partidului Republican să-l abandoneze pe preşedinte.
Rămâne de văzut dacă procesul său va fi rapid, aşa cum doresc unii apropiaţi ai preşedintelui, sau dacă Donald Trump se va folosi de acesta ca de o tribună politică.
Sursa : news.ro
Femeie filmată când alunecă sub șinele unui tren, sub privirile îngrozite ale călătorilor | VIDEO... Incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris, evenimentul cel mai mediatizat pe Twitter în 2019...