Antena Căutare

Vă aduceți aminte de Iulian Gherguţ, românul răpit de Al-Qaeda în Burkina Faso? Ministrul african: „Facem toate eforturile pentru un sfârşit fericit!”

Ministrul Afacerilor Externe din Burkina Faso, Alpha Barry, a anunţat că a discutat, marţi, cu omologul român, Teodor Meleşcanu, despre cazul românului răpit în urmă cu trei ani în ţara sa, precizând că vor fi făcute toate eforturile necesare pentru "un sfârşit fericit" în cazul acestui ostatic.

Ministrul Afacerilor Externe din Burkina Faso, Alpha Barry, a anunţat că a discutat, marţi, cu omologul român, Teodor Meleşcanu, despre cazul românului răpit în urmă cu trei ani în ţara sa, precizând că vor fi făcute toate eforturile necesare pentru "un sfârşit fericit" în cazul acestui ostatic.

"Am vorbit de ostaticul român luat în 2015 în Burkina Faso şi împărtăşim preocupările dumneavoastră. Este o situaţie dificilă pentru România, iar Burkina Faso doreşte încă o dată să îşi exprime compasiunea şi încurajarea, în acelaşi timp, pentru familia ostaticului care a fost răpit în nordul ţării noastre şi aş dori să vă spun încă o dată că vom face toate eforturile pentru a ajuta în mod direct România, dar mai ales ţările din regiune pentru a face în aşa fel încât să avem un sfârşit fericit în cazul acestui ostatic, pentru că, iată, au trecut deja trei ani. Este o perioadă lungă, ştiu că este dificil pentru familie şi pentru toată lumea şi este o situaţie şi o preocupare pe care o împărtăşesc. Avem discuţii permanente cu vecinii noştri din Mali, Nigeria, Algeria pentru a căuta mijloace, pentru a găsi o soluţie, o ieşire din această situaţie care este foarte dificilă", a declarat Alpha Barry într-o declaraţie comună cu Teodor Meleşcanu, susţinută la sediul MAE din Bucureşti.

Pe 2 iulie 2017, filiala Al Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care australianul Arthur Kenneth Elliott, în vârstă de 82 de ani, franţuzoaica Sophie Pétronin şi românul Iulian Gherguţ, a anunţat la momentul respectiv SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste, informează AFP.

Înregistrarea video de 16 minute şi 50 de secunde, nedatată, a fost difuzată prin aplicaţia de mesagerie Telegram de către "Grupul de sprijinire a islamului şi musulmanilor", o grupare jihadistă.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a informat, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, că o celulă de criză interinstituţională gestionează situaţia lui Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso.

"Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 2 iulie 2017, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei", a transmis MAE atunci.

Totodată, MAE a precizat că autorităţile române menţin legătura şi cu autorităţile competente ale statelor ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici.

"Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei, depunând toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român", a mai afirmat atunci MAE.

În noiembrie 2016, jihadiştii au dat publicităţii o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Gherguţ a cerut atunci guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.

Articolul continuă după reclamă

Iulian Gherguţ făcea parte dintr-o echipă de patrulare, care asigura securitatea în perimetrul exploatării miniere de mangan de la Tambao.

Românul, care are inclusiv cetăţenie franceză, nu a fost rănit în timpul răpirii, atunci când cinci militanţi islamişti au atacat convoiul de securitate al minei exploatate de compania Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation. Compania îi aparţine omului de afaceri cu cetăţenie română şi australiană Frank Timiş.

De asemenea, autorităţile au susţinut că ostaticul român a fost transportat de militanţii islamişti în Mali.

După răpirea cetăţeanului român, autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

Lovitură pentru cei care au plecat din ţară! Ministrul italian de Interne, anunţ care şochează Europa... Prima țară în care poți consuma în voie canabis. Oricine va putea cumpăra și folosi, legal, stupefiantul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x