Cunoscutul fenomen "acqua alta" (maree înaltă) cu care se confruntă Veneţia a atins în cursul nopţii de marţi spre miercuri 1,87 metri, reprezentând cele mai grave inundaţii din 1966, iar un bărbat a murit electrocutat în casa lui din insula Pellestrina în urma pătrunderii apei/
Cel mai înalt prag al mareii a fost atins la 22:50 ora locală, când apele au urcat până la un metru şi 87 de centimetri, cel mai înalt prag după vârful istoric 1,94 metri înregistrat la Veneţia în inundaţiile din 1966. "Suntem pe punctul de a înfrunta o maree mai mult decât excepţională. Toată lumea este mobilizată pentru a gestiona urgenţa", a scris pe Twitter primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.
Pagube materiale însemnate și un mort după inundațiile din Veneția
Pagubele înregistrate de oraş se observă cu ochiul liber: gondole şi şalupe luate de valuri şi împinse în larg şi celebrele vaporetti, pentru transportul turiştilor, plutind în derivă. A fost raportată şi o victimă, un bărbat în vârstă de 78 de ani care a murit electrocutat în casa lui din insula Pellestrina, din sudul Veneţiei, ca urmare a producerii unui scurtcircuit.
Școli închise și obiective turistice inaccesibile
Toate şcolile din Veneţia şi din insulele înconjurătoare au fost închise miercuri, în timp ce atracţiile turistice precum piaţa San Marco au devenit inaccesibile vizitatorilor. Multe părţi ale oraşului au rămas fără curent, mai ales în zona Lido şi Campo Santa Margherita iar apa a pătruns în toate clădirile, inclusiv în hotelurile de lux.
Preşedintele regiunii Veneto, Luca Zaia, a convocat miercuri o conferinţă de presă pentru a solicita declararea stării de catastrofă naturală în zonă.
Fenomenul, prevăzut să dureze până pe 16 noiembrie
Se prevede ca fenomenul "acqua alta" să dureze până la 16 noiembrie. Potrivit prognozelor, sâmbătă nivelul apei ar putea să scadă la între 95 şi 125 de centimetri. Între timp, turiştii se plimbă pe pasarele instalate de autorităţi pentru a se putea bucura de atracţiile oraşului.
Pe lângă dificultăţile de deplasare ale turiştilor şi localnicilor, una dintre cele mai mari preocupări este bazilica San Marco, care este deja afectată de o inundaţie de 70 de centimetri, apa acoperind mozaicul pardoselii şi picioarele coloanelor care au fost restaurate după "aqua alta" din octombrie 2018.
Unul dintre aşa numiţii procuratori ai bazilicii San Marcos, Pierpaolo Campostrini, şi-a exprimat preocuparea ziarului local Il Gazzettino, subliniind că "nu există apărare în faţa creşteri apelor".
Zeci de victime aruncate pe o șosea din Slovacia. Cel puţin 13 morţi şi 20 de răniţi, după ce un autocar cu pasageri a i... Cele mai mari inundații din Veneţia. Nivelul apei a atins aproape doi metri...