Antena Căutare

Viitor dezastruos: Apa va fi mai valoroasa decat petrolul

Priviti cu atentie apa din pahar! Pentru ca, in ceva vreme, cele cateva picaturi vor reprezenta o avere si vor face diferenta intre viata si moarte. Pentru ca apa va fi din ce in mai putina, mai poluata si mai greu de obtinut. In 2007, oficiali ai Comisiei Europene avertizau intr-un seminar desfasurat la Bucuresti despre o iminenta "criza a apei", care ar fi mai mare chiar si decat cea energetica sau alimentara. Lumea s-a uitat chioras si nimeni nu i-a bagat in seama. Patru ani mai tarziu, efectele deja se simt in mare parte a Globului.



Secete puternice au izbucnit in Africa. In 2009, Somalia a fost lovita atat de crunt, incat mii de familii si turmele lor au avut de suferit. In total, 100.000 de oameni au migrat in cautarea apei in alte zone.


Articolul continuă după reclamă

Conflictele din cauza apei se multiplica si se intensifica si ele. Israelul si Iordania au avut in ultimii ani divergente despre cum sa imparta apa Iordanului. O coalitie de tari din Africa, in frunte cu Etiopia, contesta acum vechile intelegeri care permit Egiptului sa foloseasca mai mult de jumatate din apa Nilului. Iar aceasta este coloana vertebrala pe care se sprijina intreaga tara.

Apa va deveni curand o marfa mai pretioasa decat petrolul, potrivit unui raport facut public in iulie de Citigroup. Willem Buiter, economistul-sef al Citi, spune ca vor fi realizate investitii imense in domeniul apei - desalinizare, reciclare, stocare, purificare, transport - din cauza pro-blemelor tot mai mari cu care se va confrunta omenirea. "Vad tancuri de apa si facilitati de stocare mai mari decat instalatiile folosite acum pentru petrol sau gaze naturale", scria el intr-o nota catre investitori. Buiter se asteapta ca in 25-30 de ani sa existe o piata a apei la nivel mondial, exact asa cum vedem acum pentru petrol, minereuri sau cereale. Si vom avea contracte futures, derivative, asigurari pe apa.

De ce? Pentru ca in secolul al XX-lea, consumul de apa potabila s-a triplat, iar populatia planetei creste in continuare. In momentul in care cititi aceste randuri, 1,1 miliarde de oameni de pe planeta nu au acces la apa potabila sigura, iar 2,6 miliarde nu au o igiena personala completa din lipsa de apa, potrivit World Water Council. Circa 3.900 de copii mor zilnic din cauza bolilor si a apei contaminate, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. Iar societatea "civilizata" iroseste intre 50% si 80% din apa menajera, cand aceasta ar putea fi refolosita.

Un studiu publicat in luna martie in jurnalul "Proceedings of the National Academy" arata ca urbanizarea in crestere va accelera lipsa apei. "Pana in 2050, estimarile arata o crestere suplimentara a populatiei urbane cu aproape 3 miliarde de locuitori, un val fara precedent al dezvoltarii din orase. In vreme ce orasele se chinuie sa furnizeze apa pentru noii rezidenti, acestea vor avea de infruntat schimbari hidrologice fara precedent din cauza schimbarilor climatice", se arata in studiu. Calculele facute arata ca in acest moment, 150 de milioane de oameni traiesc in orase cu potentiale probleme perene de apa. Adica sa aiba la dispozitie mai putin de 100 de litri de persoana pe zi. Pana in 2050, acest numar va creste pana la un miliard de oameni. Schimbarile climatice vor duce la lipsa de apa pentru inca 100 de milioane de oraseni.

Ecosistemele din bazinele raurilor cu ape insuficiente vor fi afectate, iar anumite orase, precum unele regiuni din India, vor avea nevoie de investitii semnificative pentru a asigura apa de baut generatiilor viitoare. Post Carbon Institute publica in luna martie a acestui an un studiu al cercetatorului Richard Heinberg, care va aparea in noua sa carte, "Sfarsitul cresterii". Heinberg explica influenta apei in economie. Lipsa acesteia poate avea un impact asupra societatii in patru directii: cresterea mortalitatii in anumite zone ale lumii pe masura ce creste numarul oamenilor aflati in dificultate de a-si indeplini necesitati de baza, precum bautul apei, spalare sau gatit; reducerea productiei din terenurile agricole irigate; compromiterea mineritului si a proceselor industriale care necesita apa; reducerea productiei de energie hidro.

Potrivit raportului Global Environment Outlook, publicat de ONU, "pana in 2025, circa 1,8 miliarde de oameni vor trai in tari sau regiuni cu lipsa acuta de apa, iar doua treimi din populatia globului ar putea fi sub stres pentru atingerea necesarului de apa pentru agricultura, industrie, scopuri domestice, energie si mediu".

Citeste tot articolul in Jurnalul

FOTO: muscle.iuhu.org

Becurile de peste 40 de wati dispar de pe piata... Muammar Gaddafi: "Pregatiti-va! Vom ucide inamicul, fie ca este libian sau strain"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x