Antena Căutare

WikiLeaks: Franta, campioana la spionaj industrial in Europa

Franta, mai mult decat China si Rusia, este tara cea mai activa in materie de spionaj industrial asupra aliatilor sai europeni, a anuntat marti cotidianul norvegian Aftonposten, in baza telegramelor diplomatice obtinute de WikiLeaks.

"Spionajul francez este atat de extins, incat pagubele (pe care le provoaca) economiei germane, in totalitatea lor, sunt mai importante decat pagubele provocate de China sau Rusia", se arata intr-o telegrama nedatata a Ambasadei Statelor Unite la Berlin, relateaza AFP.

Aftenposten, care a obtinut prin mijloace necunoscute, in decembrie, toate cele 250.000 de documente diplomatice ale WikiLeaks, reproduce, de asemenea, in norvegiana, declaratiile in acest sens ale patronului unui grup german, citat intr-o nota a Ambasadei.

"Franta este Imperiul Raului in ceea ce priveste furtul tehnologiilor, iar Germania stie acest lucru", ar fi declarat, in octombrie 2009, Berry Smutny, directorul general al unei mici companii producatoare de sateliti, OHB Technology.

OHB Technology a devnit cunoscuta public in ianuarie 2010, cand a castigat, in fata Astrium, o filiala a gigantului EADS, un contract pentru construirea mai multor sateliti destinati programului de navigatie Galileo, viitorul GPS european.

Aftenposten a dezvaluit, luni, o concurenta franco-germana in materie de sateliti de spionaj.

Potrivit notelor obtinute de WikiLeaks, Germania incearca sa dezvolte, cu ajutorul Statelor Unite, propriul sau program de sateliti de observatie optica (HiROS), in pofida obiectiilor Frantei, care conduce eforturile europene in acest domeniu, cu satelitii Helios.

Sursa: Jurnalul National

VIDEO: Incendiu puternic intr-un complex rezidential din New Jersey... Campi Flegrei, vulcanul care ameninta viata de pe continentul european...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x