- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Telegrama, datata 28 mai 2008 si trimisa mai multor ambasade ale SUA intre care si cea din Chisinau, este clasata confidential si redactata de secretarul american de Stat din perioada respectiva, Condoleezza Rice, si se refera la o reuniune care s-a desfasurat la 30 aprilie 2008 la Washington si la care au participat directorii politici din Statele Unite, statele baltice si cele nordice, membre ale Enhanced Partnership in Northern Europe (e-PINE). Directorii politici au convenit, in cadrul acestei reuniuni, ca R.Moldova nu trebuie obligata sa fie neutra.
Subsecretarul american pentru Afaceri Politice, Daniel Fried, a subliniat ca aceasta este o decizie pe care trebuie sa o ia singura si nu este treaba Rusiei sau a altei tari. "Statele membre e-PINE ar trebui sa colaboreze cu (Vladimir) Voronin, care promoveaza suveranitatea R.Moldova", a declarat Fried, potrivit secretarului american de Stat.
Reprezentantul Letoniei, Peteris Ustubs, a explicat ca, desi situatia interna este dificila, in Republica Moldova au fost inregistrate unele progrese, adaugand ca o intalnire in format 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus SUA si UE ca observatori) ar putea fi posibila in viitorul apropiat.
Desi au considerat ca un acord al UE cu R.Moldova ar fi o evolutie pozivita pentru aceasta tara, participantii nu au fost de acord asupra datei la care sa fie semnat acesta, unii dintre ei preferand sa astepte pana dupa alegeri, scrie Rice.
Participantii au subliniat ca opozitia moldoveana este in conflict si ar putea sa aiba nevoie de asistenta din partea tarilor e-PINE pentru a intelege importanta de a fi unita pentru succesul in alegeri, continua nota diplomatica americana.
Oficialii au conchis, de asemenea, ca este de dorit ca Georgia si Ucraina sa primeasca MAP (Planul de actiune in vederea aderarii la NATO) in decembrie, desi acest lucru este problematic, ca situatia din Georgia este ingrijoratoare, ca in Kosovo este necesara o tranzitie pasnica, iar Belarus ar trebui confruntata cu un mesaj comun. Alte subiecte s-au referit la Afganistan, Cuba, Irak si Orientul Mijlociu.
Sursa: jurnalul.ro
Primul muzeu al homosexualilor din SUA, deschis la San Francisco... Ziar sofiot: Basescu l-a facut pe Borisov rama...