Antena Căutare

Zi de doliu la Moscova

Presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin au decretat ziua de astazi drept "zi de doliu national", in urma atentatelor sinucigase de la metroul moscovit, in care 39 de persoane si-au pierdut viata si peste 70 au fost ranite. Anchetatorii nu exclud nici o pista in organizarea atacurilor sangeroase, inclusiv o legatura cu organizatia terorista Al-Qaeda. Iar comunistii rusi solicita reinstaurarea pedepsei cu moartea.

Cele doua atentate sinucigase comise luni dimineata in metroul din Moscova au provocat moartea a 39 de persoane si ranirea altor 70, potrivit unui nou bilant, dat publicitatii de purtatorul de cuvant al comisiei de ancheta a Parchetului rus, care a precizat ca au fost gasite cadavrele celor doua teroriste kamikaze.


Despagubiri pentru victime
Premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca familiile celor care si-au pierdut viata in dublul atentat sinucigas de la Moscova vor primi despagubiri de cate 10.279 dolari, relateaza RIA Novosti. De asemenea, familiile persoanelor ranit grav vor primi cate 3.374 de dolari, iar cele ranite usor 1.687 de dolari.
In acelasi timp, Putin a cerut Ministerului rus al Transporturilor sa ofere un plan pentru sporirea securitatii in mijloacele de transport.

Nici o pista nu este exclusa
Potrivit Serviciilor secrete ruse (FSB), vinovate de aceste atentate ar fi "grupari teroriste" care ar avea legaturi cu regiunea Caucazului de Nord. Ancheta este condusa direct de procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika. Iar Interpolul si-a anuntat disponibilitatea de a-i sprijini pe anchetatorii rusi, analizand inregistrarile camerelor de supraveghere din cele doua statii de metrou.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evocat insa posibilitatea existentei unei piste straine in atentate. "Nu o exclud, nu putem exclude nimic", a declarat Lavrov. "Stim foarte bine cu totii ca teroristii ilegali sunt foarte activi la frontiera dintre Afganistan si Pakistan. Stim ca mai multe atentate sunt pregatite acolo, pentru a fi comise nu numai in Afganistan, dar si in alte tari. Uneori aceste itinerarii ajung pana in Caucazul rus", a adaugat ministrul.

Iar unii oficiali rusi au apreciat ca insurgentii din Caucazul de Nord, ce include Cecenia, Ingusetia si Daghestan, au legaturi cu Al-Qaeda, desi multi analisti au pus la indoiala legatura.


Comunistii rusi solicita pedeapsa capitala
Liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghenadi Ziuganov, a declarat, dupa cele doua atentate din metroul din Moscova, ca trebuie restabilita pedeapsa capitala, pentru autorii actelor foarte grave, mai ales pentru teroristi.

"Noi spunem de mult ca tara nu este pregatita sa renunte la pedeapsa cu moartea. Ea trebuie restabilita pentru actele foarte grave. Este greu de imaginat un act mai grav decat cel comis astazi", a spus el.

Razvan Scaesteanu

Italia: Coalitia guvernamentala a lui Berlusconi a castigat alegerile regionale... A fugit de politie... in puscarie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x