- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Propunerea a venit de la un doctor indian care a sustinut ca rasul sporeste capacitatea de concentrare si rezistenta la efort, creste increderea in propria persoana si imbunatateste relatiile cu cei din jur.
Dr. Madan Kataria a organizat, la 11 ianuarie 1988, prima Zi Mondiala a Rasului, in cadrul careia 10 000 de membri ai cluburilor pe care le patroneaza au ras timp de cateva minute si au aratat lumii intregi ca isi 'iau rasul in serios'. Febra rasului a cuprins de atunci intreaga lume, dar avandu-se in vedere ca terapia prin ras se practica in spatii deschise, Ziua mondiala a rasului a fost fixata pentru prima zi de duminica din mai, cand afara este mai cald.
Ziua Rasului este sarbatorita astazi in numeroase orase din Europa, Asia, America de Nord si America de Sud, evenimentele incluzand spectacole cu clowni, picturi pe fata, sedinte de masaj, prezentari de povesti, teatru de papusi, concursuri de baloane, dar si sedinte de ras colective.
Initiativa pornita din India in ultimii ani ai mileniului trecut a fost adoptata destul de repede. Asa incat prima duminica a lui mai a devenit Ziua Rasului, sarbatorita mai intai in India, apoi in lumea intreaga ca Zi Mondiala a Rasului. Ea coincide anul acesta cu nici ea prea vechea Zi Mondiala a Libertatii Presei (World Press Freedom Day) care „a fost hotarata de Adunarea Generala a ONU, in anul 1993, la propunerea Conferintei generale a UNESCO din 15. X. 1991; marcheaza semnarea, la 3. V. 1991, a «Declaratiei de la Windhoek» (Africa de Sud), care sublinia ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a oricarei societati democratice»" („Calendar Rompres", mai 2002 si 2008).