Antena Căutare

18 lucruri pe care nu le știai despre Nicolae Ceaușescu. Doctor Honoris Causa cu 4 clase

Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai controversați oameni politici ai României comuniste. Iată câteva lucruri pe care nu știai despre acest fost lider de stat.

Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai controversați oameni politici ai României comuniste. Iată câteva lucruri pe care nu știai despre acest fost lider de stat.

Nicolae Ceaușescu rămâne în istoria colectivă ca fiind unul dintre cei mai controversați lideri români. Astăzi, mulți îl percep diferit din cauza cultului personalității pe care l-a creat la vremea sa, dar și datorită obsesiei pentru propria sa imagine.

18 lucruri neștiute despre Nicolae Ceaușescu

Cariera sa politică era într-o continuă ascensiune. În 1933, Nicolae Ceaușescu devine membru al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) din România. La vârsta de 27 de ani, el ocupa funcția de conducere a UTC și conducea și Comitetul Central (CC) al Partidului Muncitoresc Român (PMR).

La vârsta de 30 de ani, Ceaușescu ajunge subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii iar, la doar 31 de ani, ministru adjunct al apărării. Într-o zi de 19 iulie, în 1965, la Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Roman, Nicolae Ceaușescu era ales în funcția de secretar general al Partidului.

Din 1967 până în 1989, acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România.

1. Ceauşescu l-a împuşcat pe Lache, ursul vedetă al Braşovului, pentru a depăşi recordul lui Tito. Nemulţumit că, la o expoziţie mondială, Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor, a obţinut aceeaşi performanţă la urs şi Todor Jivcov, conducătorul Bulgariei, la cerb, Ceauşescu a decis să împuşte doar el cele mai frumoase exemplare. Astfel, că dictatorul l-a împușcat pe Lache, un urs care trăia pe lângă restaurantul cu același nume.

2. Pentru Ceauşescu s-a amenajat special o toaletă şi o chiuvetă pe platforma siderurgică de la Călărași.

3. A absolvit doar primele patru clase şi a început să lucreze de la 11 ani

Nicolae Ceauşescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti din judeţul Olt. Era al treilea membru adus pe lume într-o familie ce urma să numere zece copii - ai lui Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu. Din cauza condiţiilor de trai sărace, copilul Nicolae a reuşit să termine la şcoala satului doar primele patru clase, urmând ca la vârsta de 11 ani să-şi părăsească locul natal. Ajuns la Bucureşti acesta s-a angajat ca ucenic de cizmar.

4. La vârsta de 15 ani, Nicolae Ceaușescu a fost încarcerat la Doftana pentru agitație comunistă în timpul unei greve

5. În adolescenţă, soției lui Nicolae Ceaușescu, Elena, i se spunea „Păsărică” pentru că nu obișnuia să poarte lenjerie intimă. Înainte să se căsătorească cu Nicolae, Elena fusese iubita fratelui acestuia.

6. A primit distincţia de Doctor Honoris Causa de la 8 universităţi

Nicolae Ceauşescu a primit primul titlu de Doctor Honoris Causa la Universitatea Bucureşti în 1973. În acelaşi an i s-a acordat aceeaşi distincţie în Bogota, Lima şi Bahaia Blanca. Acelaşi titlu i s-a mai dat dat şi în Beirut (1974), Nisa (1975), Yucatan (1975) şi Quezon (1975).

7. Titulatura completă, sub care era adresat de presa vremii includea funcțiile sale politice și statale: „Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România, comandant suprem al forțelor armate”

8. De-a lungul dictaturii sale, Ceaușescu „a scris” cărți de filosofie, economie politică, istorie, și a fost proclamat drept „mare gânditor al contemporaneității”.

9. Pe parcursul „Epocii Ceaușescu”, România devine al patrulea mare exportator european de armament.

10. A fost cel mai tânăr conducător politic din Europa, recunoscut totodată pentru politica externă puternică

Ceauşescu a fost singurul lider comunist care a stabilit relaţii diplomatice cu RFG (1967) şi singurul care nu a rupt legăturile cu Israelul după Războiul celor Şase Zile (1967). Totodată, preşedintele Republicii Socialiste România a fost şi unicul şef al unui stat din lagărul socialist membru al Băncii Mondiale şi al FMI.

11. Ceaușescu visa la Premiul Nobel pentru Pace.

12. A primit o telegramă satirică de la artistul Salvador Dali

Primirea sceptrului prezidenţial şi desemnarea sa ca prim preşedinte al României a reprezentat pentru Ceauşescu un moment deosebit de important. Deşi era un simbol regal, deci, nepotrivit pentru un preşedinte comunist, sceptrul dictatorului român a făcut, datorită obsesiei pentru imagine a acestuia şi a megalomaniei de care suferea, înconjurul lumii în presa internaţională. La scurt timp, cunoscutul artist Salvador Dali i-a trimis preşedintelui comunist o telegramă plină de ironie, satirizând astfel momentul apariţiei sceptrului. Neînţelegând subtilitatea, Ceauşescu a cerut ca mesajul lui Dali să fie publicat integral în presa românească.

13. La începutul carierei sale ca șef al statului, Nicolae Ceaușescu s-a bucurat de o oarecare popularitate, adoptând un curs politic independent față de Uniunea Sovietică.

14. S-a prăbuşit cu avionul

Pe data de 5 noiembrie 1957, Nicolae Ceauşescu se afla în drum spre Moscova, acolo unde se aniversa Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie, într-un avion IL 14, ca parte a unei delegaţii a Partidului Muncitoresc Român (PMR). Din cauza unei erori de pilotaj, aeronava s-a prăbuşit la aterizare pe Aeroportul Vnukovo. În urma accidentului, ministrul de externe Grigore Preoteasa şi alţi trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. Secretarul de stat al Comitetului Central al PMR, Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit suferind doar câteva traumatisme la gamba stânga şi câteva zgârieturi pe faţă.

15. Pe 19 martie 1965, când Gheorghiu-Dej și-a dat sufletul înconjurat de echipa de conducere a PMR, Nicolae Ceaușescu a fost primul care s-a aplecat să-l sărute.

16. A fost arestat de cinci ori şi strânsese 7 ani de închisoare până la vârsta de 26 de ani

În 1933 devine membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, formaţiune politică ilegală la acea vreme. În acelaşi an, la doar 15 ani, este arestat pentru prima dată pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve. La scurt timp este arestat din nou, de înca trei ori.

Ceauşescu devine cunoscut drept „agitator comunist periculos” şi „distribuitor activ de materiale de propagandă comunistă şi anti-fascistă”, urmând să fie condamnat la închisoare din nou în 1936. Eliberat la termen în 1938, perioada sa de libertate este scurtă, în 1940 fiind arestat din nou. În scurta perioadă din afara puşcăriei, dictatorul o întâlneşte pe Elena Petrescu, cea care avea să devină mai târziu Elena Ceauşescu. În închisoare, acesta devine protejatul viitorului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.

17. A fost singurul român care s-a plimbat cu caleaşca Reginei Elisabeta a II-a

În 1978, soţii Ceauşescu erau primiţi în Marea Britanie cu onoruri şi ceremonie fastuoasă de însăşi Regina Elisabeta a II-a. Conduşi cu trenul regal de la aeroport la Gara Victoria, preşedintele Republicii Socialiste România a păşit pe covorul roşu de catifea şi a salutat familia regală, dar şi pe premierul James Callaghan prezent şi el la eveniment. Plecarea spre Buckingam Palace a fost una specială, Nicolae Ceauşescu fiind invitat alături de Regina Elisabeta în trăsura acesteia, cei doi fiind urmaţi de o altă trăsură în care se aflau Elena Ceauşescu şi Printul Philip, ducele de Edinburgh.

Deşi presa română şi cea britanică au scris la acea vreme cuvinte de laudă la adresa vizitei prezidenţiale, într-o carte intitulată „Our Queen”, scrisă de Robert Hardman, evenimentul este amintit puţin diferit. Regina Elisabeta le-ar fi povestit unor prieteni, în timpul unei cine, cum, în timpul plimbării soţilor Ceauşescu prin grădina palatului, aceasta i-ar fi observat şi ar fi preferat să se ascundă în spatele unor tufişuri pentru a evita discuţiile cu ei. Regina Elisabeta a II-a ar fi acceptat să-l invite pe Nicolae Ceauşescu în Marea Britanie numai datorită unor interese economice, în realitate ea recunoscând o uşoară antipatie faţă de liderul comunist român.

18. Era pasionat de filmele poliţiste americane şi fan al serialului Kojak

La 35 de ani, Nicolae Ceauşescu descoperea pasiunea pentru cinematografie, printre preferetale sale numărându-se filmele poliţiste americane. Liderul comunist s-a declarat fanul serialul de televiziune american Kojak, care a rulat între 1973 şi 1978. În plus, toate reşedinţele sale au fost dotate cu o sală specială de proiecţie.

Printre pasiunile sale se mai numărau şahul, biliardul, voleiul şi vizitele în străinătate. După 1955, acesta s-a apucat şi de vânătoare.

Citește și:

Povestea bonei soților Ceaușescu, unguroaica Cserey Ilona: ”Dictatorul îmi spunea TE ROG!"

Cum a făcut Nicolae Ceaușescu rost de diplome de Bacalaureat și de licență: a devenit „intelectual” peste noapte

Cum a fost distrus Bucureştiul la dorința lui Nicolae Ceaușescu, însetat de putere! Istoria cartierului Uranus și drama pe care au trăit-o peste 50.000 de români

Sursă foto: hepta.ro, businessmagazin.ro

Un mesaj care a fost lansat într-o sticlă pe apă, a fost găsit după 50 de ani de un copil de 13 ani... Rochia de mireasă purtată de Mia Farrow la nunta cu Frank Sinatra, cea mai frumoasă din lume?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x