Nostalgie, atmosfera "retro" sau fita, pur si simplu? Mai degraba ultima, cata vreme multi dintre tinerii care abia asteapta petrecerea cunosc trecutul doar de la parinti si de la profesori.
PENTRU PACE, CU ARME LA PURTATOR
Cum se "distrau" insa parintii nostri in urma cu cateva decenii, cu ocazia aceleiasi zile? Cu siguranta nu in cluburi de fite, imbracati cu haine (musai) de firma. Sa participi la sarbatoare inainte de 1989 iti umplea uneori mai mult si decat ziua cu pricina. Caci evenimentul se pregatea, nu numai in Bucuresti, cu multe saptamani inainte.
Dupa intonarea imnului national, sub stindardul "luptei pentru cauza socialismului, a progresului, independentei si a pacii", urma parada fortelor armate. Prin fata tribunei oficiale defilau soldati, marinari, aviatori, parasutisti, pompieri, graniceri, toti la uniforme de gala, inarmati pana in dinti.
Tancuri si taburi la sol, avioane si elicoptere in inaltul cerului se prezentau la raport in fata comandantului suprem. Dupa desfasurarea martiala de forte, urmau momentele "artistice". Antrenati deja la spectacolele "Cantarea Romaniei", tineri si foarte tineri desenau cu propriile corpuri fie sigla partidului, fie numele sefului statului.
Pionierii marsaluiau cu arme la purtator, cum le sta bine unor vajnici aparatori ai... pacii. Soimii multumeau "din inima pentru copilaria fericita", e drept, fara arme, ci doar cu cerculete si flori. June imbracate in costume nationale, cu traditionala paine cu sare, si spice de grau "demonstrau" ca Romania ramasese granarul Europei. Cel putin cu numele.
Tot articolul, in Jurnalul National
VIDEO! Spectacol in Mexic si Malaezia... Curtea de Conturi cumpara superlaptopuri de trei ori mai scumpe decat pretul pietei...