- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cel mai grav accident din istoria spațială a Statelor Unite ale Americii a avut loc în dimineața zilei de 28 ianuarie. Era anul 1986, iar misiunea fusese pregătită și organizată în detaliu. Urma să se înregistreze o premieră. Doar că lucrurile au luat o turnură tragică...
Naveta Challenger s-a dezintegrat la 73 de secunde după lansare, prăbuşindu-se în Oceanul Atlantic, în dreptul coastei Floridei. Dramatismul a fost amplificat și de faptul că momentul exploziei a fost vizionat, în direct, de către părinții unuia dintre membrii echipajului.
Echipajul misiunii STS-51-L: Michael J. Smith, Dick Scobee, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe, Gregory Jarvis, Judith Resnik.
Echipajul misiunii Challenger
Naveta spațială "Challenger", ce a avut primul program în spațiu al unui cetățean obișnuit, Christa McAuliffe, a explodat la foarte scurt timp după decolarea de pe cosmodromul Cape Canaveral.
Nimeni nu a supraviețuit. Părinții Christei McAuliffe și-au primit fiica murind...
Acest accident s-a soldat cu moartea tuturor astronauților aflați la bord. Eșuarea navetei spațiale Challenger, considerată drept cel mai grav accident din întreaga istorie spațială a Statelor Unite ale Americii, a provocat amânarea de către președintele Ronald Reagan a mesajului anual privind Starea Națiunii, programat pentru seara zilei de 28 ianuarie 1986.
Potrivit Agerpres, cauza decesului tuturor membrilor echipajului a rămas necunoscută. Agenția spațială NASA a anunțat că suspendă toate zborurile, indiferent de perioada cât vor dura cercetările referitoare la cauzele care au provocat accidentul navetei Challenger.
Părinții Christei McAuliffe au murit și ei în acea zi. Nu la propriu. Cei doi au luat parte la evenimentul lansării navei spațiale. Au privit pe un ecran cum dispozitivul în care se afla copilul lor. Imaginile sunt privite în continuare, pe internet, cu un nod în gât...
La 1 februarie 1986, NASA a dat publicității o serie de fotografii care prezentau o flacără neobișnuită, ce putea fi văzută arzând dinspre "Challenger" cu 13 secunde înaintea exploziei acesteia; potrivit surselor NASA, o temperatură de 6.000 de grade a fost degajată de flacăra respectivă, considerându-se ca provenind de la o îmbinare aflată în partea dreaptă solidă a rachetei, ceea ce a determinat producerea unei explozii a rezervorului de alimentare cu combustibil al navetei spațiale.
Lansarea navetei spațiale "Challanger" a fost amânată de mai multe ori, datorită condițiilor meteorologice defavorabile, și chiar în ziua lansări a fost amânată cu câteva ore, pentru remedierea unei defecțiuni, potrivit relatărilor, de la data respectivă, a agențiilor internaționale de presă, ca urmare a anunțurilor făcute de Centru Spațial Kennedy.