Antena Căutare

5 jucării care au făcut istorie și poveștile lor

Lumea jucăriilor este una fascinantă nu doar pentru copii. Istoria lor îi farmecă deopotrivă și pe adulți, cu atât mai mult când este vorba despre acele jucării clasice de care s-au bucurat mai multe generații.

Lumea jucăriilor este una fascinantă nu doar pentru copii. Istoria lor îi farmecă deopotrivă și pe adulți, cu atât mai mult când este vorba despre acele jucării clasice de care s-au bucurat mai multe generații.

Chiar dacă micuții creativi pot transforma orice într-o jucărie, asta nu înseamnă că producătorii nu au venit, de-a lungul timpului, cu cele mai bune idei. Iată câteva astfel de hituri care au făcut istorie în universul ludic:

1. Cercurile de gimnastică hoola hoop

Deși nu par tocmai o invenție, acestea au cucerit mii de copii și adulți din întreaga lume. Încă dinaintea anului 1.000 î.e.n., copiii din Egiptul antic foloseau viță-de-vie uscată, pe care și-o prindeau larg în jurul taliei, realizând astfel primele hoola hoops din istoria omenirii. Cele moderne au apărut inițial în secolul al XIV-lea și erau confecționate din metal sau lemn, iar cele din plastic au apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, la inițiativa marinarilor britanici, care au observat că dansurile hawaiiene hula imită felul în care europenii folosesc deja celebrele cercuri. Din anii ‘50, hula hoops au devenit tot mai populare în întreaga lume și au rămas astfel până în prezent.

Articolul continuă după reclamă

2. Păpușile din cârpă

Fetițele au simțit dintotdeauna nevoia de a-și exersa instinctele materne și au folosit, încă din cele mai vechi timpuri, diferite materiale pentru a-și crea păpuși cât mai asemănătoare cu figurile umane. Se presupune că primele păpuși din cârpe au apărut în secolul î.e.n., tot în Egipt. Realizate din resturi de textile și papirus, acestea nu aveau nimic în comun cu o papusa modernă. Copiii mai foloseau lemn, argilă și alte materiale similare, pentru a sculpta păpuși. Producția de masă a acestor jucării a înflorit în secolul XX, iar păpușile au devenit tot mai accesibile de atunci. Versiunile actuale, din vinil, au început să apară în anii ‘70 și au fost inspirate de cele din cârpe, atât de populare anterior.

3. Jucăriile yo-yo

Primele jucării yo-yo au fost documentate în Grecia Antică, înainte de anul 500 î.e.n. Acestea erau realizate din lemn, metal sau lut pictat. Mai târziu, în secolul al XVIII-lea, nobilii din Franța se jucau cu astfel de jucării realizate din sticlă sau din fildeș. Cele moderne au apărut în 1929, când Pedro Flores a înființat Yo-Yo Manufacturing Company în Statele Unite ale Americii. Ulterior, compania a devenit Duncan Toy Company și a ajuns la o cifră de producție de 300.000 de jucării zilnic. Cele mai noi modele au caracteristici noi, precum mingile retractabile sau ledurile luminoase încorporate.

4. Caleidoscopul

Deși este mai degrabă un instrument de privit decât o jucărie, nu putem nega caracterul ludic al caleidoscopului. Acesta a fost nu inventat, ci descoperit de către omul de știință scoțian David Brewster, la începutul secolului al XIX-lea, în timp ce derula experimente în domeniul opticii și a observat tiparele fascinante de lumină. Deși intenția nu a fost aceea de a crea o jucărie, și-a dat repede seama de potențialul invenției și a patentat caleidoscopul la scurtă vreme după descoperire. Folosirea unor bucăți de sticlă colorată alături de oglinzi creează imagini pline de lumină și culoare de care se bucură toți copiii. În perioada anterioară apariției televiziunii, a proiectoarelor și a filmelor, caleidoscopul era o metodă de relaxare și delectare atât pentru copii, cât și pentru adulți.

5. Căluții balansoar

Jucăriile au avut întotdeauna scopul de a-i învăța pe copii aptitudini de adulți, în moduri prietenoase și amuzante. Căluții balansoar nu sunt o excepție, aceștia fiind inventați pentru a-i învăța pe cei mici cu mijloacele de transport ale vremii, folosite și în sport, dar și la vânătoare: caii, respectiv echitația. Aceștia au apărut în secolul al XVI-lea și au fost concepuți pentru a-i învăța pe copii să călărească fără a-i expune vreunui pericol. Inițial, erau construiți din lemn și se asemănau mai mult cu leagănele. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, au ajuns la forma de cal, pe care o păstrează și în prezent, modelele moderne fiind însă tapițate cu pluș, mult mai confortabile și mai estetice decât cele inițiale.

Unele invenții sunt pur și simplu făcute să reziste testului timpului. Este și cazul acestor jucării, care au apărut de secole, au fost perfecționate și modernizate și încă fac deliciul oricărui copil.

Sursă foto: Shutterstock

Căsătoriți de 70 de ani, au murit ținându-se de mână, la diferență de câteva minute: "I-au așezat în sicrie așa cum... O femeie de 104 ani a dezvăluit la azil care este ultima ei dorință! Când s-a aflat, polițiștii au intervenit imediat – ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x