- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cele mai multe teorii apocaliptice prevad ca 21 decembrie 2012 va fi data in care lumea va lua sfarsit, ziua in care si calendarul maias isi are finalul. Desi mai multi experti NASA au luat in deradere aceste speculatii zvonurile alerteaza in continuare populatia. Totusi, ce altceva ar mai putea aduce sfarsitul lumii?
Doctorul Schulze-Makuch de la Universitatea de Stat din Washington, precum si David Darling de la Universitatea din Manchester au dezvoltat mai multe teorii despre modul in care lumea ar putea disparea in urma unor mega-catastrofe.
1. Dezastre ale experimentelor fizice (rating de dezastru:3)
In afara Genevei un urias mecanism de testare fizica poate sa puna in pericol Pamantul in orice moment. Acceleratorul de particule Hadron incearca sa rezolve unele mistere ale universului cu costul vietii tuturor. Oamenii de stiinta au posibilitatea de a crea mici gauri negre si alte tipuri de particule, care odata eliberate ar putea face o gaura in spatiu ce ar putea inghiti tot Universul.
2. Super-vulcanii (rating: 4)
Sub parcul national cel mai iubit de americani, Yellowstone, se afla unul dintre cel mai periculos munte de lava de care a avut parte vreodata Pamantul. Conform specialistilor, eruptia sa ar putea echivala cu toate eruptiile vulcanilor activi din lume din ultima suta de ani.
Ar putea fi de 1000 de ori mai mare decat dezastrul de acum 32 de ani, de pe muntele Sfanta Elena, cand 57 de oameni au murit. In cazul in care lava s-ar ivi la suprafata pamantului eruptia ar ingropa America de Nord si ar face viata oamenilor imposibila.
3. Erile glaciare si secetele (rating:2)
Nu se stie exact cand va urma o noua era glaciara insa in urma schimbarilor climatice specialistii se asteapta ca aceasta se se petreaca in viitorul apropiat.
Pe de alta parte, incalzirea globala si topirea ghetarilor ar putea declansa valuri catastrofale de canicula.
4. Invazia extraterestra (rating 6)
Creaturi mult mai inteligente ca noi ar putea exista in alte locuri ale lumii. OZN-urile ne-ar putea identifica si vizita, la fel cum si noi descoperim inca alte planete si galaxii.
5. Dominatia computerelor (rating:5)
Calculatoarele devin din ce in ce mai inteligente si mai puternice astfel ca devenim din ce in ce mai dependenti de ele. Prin intermediul tehnologiilor IT devenim o retea bazata in mare parte si pe calculatoare, iar lipsa sau proasta lor functionare ne-a pune viata in pericol.
6. Asteroizii giganti (rating:4)
Asteroizii gigant, la fel de mari precum muntii din Himalaya au mai lovit Pamantul si in trecut, distrugand viata dinozaurilor.
Cel mai "recent" exemplu este explozia din 1908, asupra Siberiei. Atunci, un asteroid care facea partea dintr-o cometa a distrus regiuni vaste de padure.
7. Bolile ucigatoare (7,5)
Valul de ciuma din secolul XIV a decimat cu pana la o treime populatia Europei, lucru ce ar parea incredibil in zilele noastre.
De repetarea acestui scenariu se tem si doctorii si oamenii de stiinta: aparitia un nou virus fara antidot ar pune in mare pericol planeta.
8. Stelele explozive (rating:3)
Stelele mari pot exploda in orice moment, producand mari dezechilibre in ceea ce priveste radiatia din spatiu. Alte explozii stelare pot produce de asemenea, radiatiile gamma, ce sunt foarte nocive.
9. "Nano" - cosmarul (rating:5)
Nano-tehnologia promite descoperiri uimitoare in stiinta, dar si producerea de noi materiale. Totusi, inginerie atomica este foarte periculoasa. Praful nano si-ar putea face loc in mediu, otravind aerul si apa.
Foto: thesun.co.uk