Antena Căutare

A avut loc prima operație de schimbare de sex din Iași. Cine este pacientul și care au fost pașii

Medicii de la un spital privat din Iași au încheiat cu succes o intervenție chirurgicală de schimbare de sex.

Galerie
O echipă de medici din Iași a efectuat cu succes o operație de schimbare de sex | Shutterstock

Medicii din Iași au finalizat cu succes o operație de schimbare de sex pentru un tânăr pacient. Acesta are 19 ani, iar intervenția a durat trei ore.

Cine este pacientul și care au fost pașii necesari pentru a intra pe mâna medicilor

Procedura a fost realizată unei tinere care și-a dorit să devină bărbat. Pacientul a stat trei ore în sala de operație, unde medicii i-au îndeplinit visul.

Citește și: A vrut să își modifice posteriorul, dar a plătit cu prețul vieții. Ce s-a întâmplat cu tănăra mămică, după intervenția de „succes”

Articolul continuă după reclamă

Înainte de intervenția chirurgicală pacientul a fost nevoit să poarte o bustieră pentru a-și aplatiza sânii, astfel încât să-i dea toracelui o formă cât mai masculină. Totodată a urmat un tratament hormonal care a dus la accentuarea pilozității.

Următorul pas a fost masectomia, dar și masculinizarea toracelui. Pacientul a avut nevoie și de liposucție, redistribuirea lambourilor cutanate și redefinirea pectoralului. De asemenea, a suferit o corecție mamelonară și o repoziționare, tot pentru un aspect mai masculin.

Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică, a vorbit despre procedurile necesare în cazul chirurgiei de afirmare a genului, conform unei surse: „Chirurgia de afirmare a genului se referă la intervenții care contribuie la trecerea spre genul autoidentificat. Opțiunile de afirmare a sexului pot include chirurgia facială, intervenția din zona toracelui și a sânilor sau din zona genitală.

Citește și: Dan Ciotoi a fost operat de urgență. Artistul a fost internat din cauza problemelor de sănătate

Intervențiile de chirurgie transgender sunt precedate de protocoale specifice de tratament și evaluări riguroase care conduc la un dosar medical amplu, bază a unui aviz pentru intervenția chirurgicală și a unui proces extins de transformare la nivel psihic, hormonal și fizic.

În cazul intervenției de chirurgie transgender female-to-male, chirurgia reconstructivă a feței are rolul de a masculiniza trăsăturile faciale. Obiectivul principal al chirurgiei sânilor este acela de îndepărta țesutul mamar și de a masculiniza și această zonă. Nu în ultimul rând, chirurgia genitală transformă și reconstruiește organele genitale.”

Cine a făcut parte din echipa care a dus la bun sfârșit operația

Din echipa care a dus la bun sfârșit intervenția chirurgicală au făcut parte dr. Radu Iulian, medic primar chirurgie generală și dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar Anestezie – Terapie Intensivă. Aceștia s-au asigurat că lucrurile decurg normal în sala de operație.

Citește și: Un infuencer celebru a trecut prin cea mai dureroasă operație din lume. Ce și-a dorit tânărul și cât a costat intervenția

Care sunt etapele unei astfel de operații în România

Cei care doresc să efectueze o astfel de operație trebuie să știe că, în primul rând, au nevoie de un raport de evaluare psihologică elaborat de un psihiatru sau de un alt specialist în domeniul sănătății mintale.

Din acest raport ar trebui să reiasă că pacientul este pe deplin conștient și hotărât să parcurgă întregul tratament chirurgical pe care îl presupune procesul de schimbare a sexului.

Următorul pas este să treacă printr-o serie de investigații medicale, astfel încât să reiasă că este sănătos fizic și apt pentru a face față intervențiilor.

De asemenea, trebuie să se prezinte la endocrinolog, astfel încât să se înceapă tratamentul hormonal.

Citește și: Bianca Drăgușanu s-a supus unei noi intervenții estetice. Ce a ales să-și facă de această dată și ce plănuiește pentru viitor

Potrivit studiilor în domeniu, persoanele care aleg să treacă printr-o intervenție de schimbare de sex ajung să-și îmbunătățească starea de sănătate mintală. Cifrele arată o scădere de aproximativ 8% în privința persoanelor care au trecut prntr-o astfel de operație în ceea ce privește procedurile de tratament psihologic.

Deși la nivel mondial numărul acetor operații a crescut considerabil, în România sunt încă destul de rare. Aceștia se confruntă cu stigma socială și excluderea, țara noastră fiind încă una dintre cele mai tradiționaliste.

În 2019, potrivit Statista, media europeană a celor care au admis că și-au făcut o operație de afirmare a genului era de 27%. Cu toate acestea, în țări precum Finlanda, Danemarca (29%), Belgia (35%), Malta, Regatul Unit, Suedia, Cehia (36%), Luxembourg (42%), Germania, Austria (46%) și Olanda (48%), procentajul a fost mai mare decât media europeană.

Ce este creatura de culoarea sângelui care a eșuat la mal. Asemănarea cu creierul uman i-a speriat pe turiști... Ce a putut să facă un român în scara lui de bloc. Cineva a pozat totul și imaginile au devenit virale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x