Antena Căutare

A cerut zăpadă şi a primit un amestec aromat delicios cu fructe, nectar, miere şi nuci! Cum s-a născut îngheţata

Cu vanilie sau ciocolată, cu fructe de pădure ori fistic, îngheţata este un desert demenţial, ce răcoreşte zilele fierbinţi de vară a milioane de oameni din toate colţurile lumii. Totuşi, înainte de varianta cremoasă, ce-ţi înnebuneşte papilele, în vremuri demult apuse, îngheţata era preparată după alte reţete

Cu vanilie sau ciocolată, cu fructe de pădure ori fistic, îngheţata este un desert demenţial, ce răcoreşte zilele fierbinţi de vară a milioane de oameni din toate colţurile lumii. Totuşi, înainte de varianta cremoasă, ce-ţi înnebuneşte papilele, în vremuri demult apuse, îngheţata era preparată după alte reţete.

Amestec de zăpadă şi fructe, în Imperiul Roman

Au existat multe legende privind pregătirea reţetei, însă una dintre ele spune că în Imperiul Roman, împăratul Nero şi-a dorit cu ardoare să mănânce zăpadă însă nu orice fel. Astfel, el le-a cerut sclavilor să-i fie adusă zăpadă din Munţii Apenini, iar bucătarii lui i-au preparat un desert demenţial din aceasta cu fructe, nectar, miere şi nuci.

Articolul continuă după reclamă

Serviți un CAPPUCCINO? Istoria faimoasei băuturi născută din frizura călugărilor și legătura sa cu românii

Sirop de fructe şi lapte, în China

De celaltă parte, însă, în China, împăratul Tang din Shang adora să deguste zăpadă cu sirop de fructe şi lapte. Totuşi, acesta îşi dorea ca reţeta pregătirii acestui desert să fie păstrată strict secretă. Mai mult de atât, acest mod de pregătire a îngheţatei a fost cunoscut de Marco Polo în Italia. Pe atunci, în 1295, acesta a constatat că laptele în combinaţie cu zăpada formează un desert mult mai cremos, fapt ce a dus la naşterea unui desert râvnit de oamenii din clasa socială de rang înalt.

Îngheţată cu ciocolată şi căpşuni, în Franţa

Un desert mai apropiat de ceea ce avem în ziua de astăzi a fost creat la 1600, în Franţa. Atunci, un bucătar a decis să-şi deschidă un restaurant în care a vândut îngheţată, în compoziţia căreia a adăugat aromă de ciocolată şi căpşuni. Mai mult de atât, aceasta era pregătită de mână şi pusă în găletuşe care erau păstrate într-o cadă plină cu gheaţă şi sare, care-i păstrau temperatura scăzută.

Plăceri nebănuite! Pe asta nu o știai! Prăjitura Tiramisu se consumă între partidele de amor pentru a prinde puteri

Dacă în 1776, înaintea de inventarea refrigerării moderne, bucăţile de gheaţă se decupau în timpul iernii de pe mare, lacuri sau iazuri şi erau păstrate în găuri făcute în pământ pentru a fi folosite pe timpul verii, în 1843, Nancy, o femeie din Johnston, a inventat congelatorul pentru îngheţarea smântânii.

În 1951, însă, Jacob Fussel a deschis prima fabrică la scară largă din SUA, în Baltimore, Maryland şi vindea produsul de la un vagon. Ulterior, şi-a dezvoltat afacerea deschizând fabrici în mai multe oraşe care i-a adus profituri şi a făcut să crească popularitatea desertului rece. August Gaulin a inventat omogenizarea îngheţatei în 1899 şi nou tip de congelator în 1902.

Celebra îngheţată vafă a fost inventată abia în 193, de către Italo Marchinony, care a avut această idee în timp ce era pe stradă cu maşinuţă-congelator pentru a vinde îngheţată.


FOTO: Părea un copil obişnuit, însă a avut parte de un destin şocant! Carl Thompson, cel mai gras om din lume, s-a stins... Dezastru la mormântul lui Arsenie Boca! Locul în care credincioșii își caută liniștea a ajuns o groapă de gunoi și restu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x