- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Oamenii de știință au descoperit că microplasticele au contaminat zăpadă în zona arctică, precum și în alte regiuni înghețate și îndepărtate ale emisferei nordice. Aceasta include arhipelagul norvegian Svalbard și Alpii Elvețieni.
Se crede că cea mai mare parte a materialului este originară din Europa de Nord, demonstrând rolul vântului în transportul microplasticelor pe tot globul.
S-a descoperit că zăpada din Arctic conține până la 14.400 de particule minuscule de plastic pe litru, despre care se crede că a fost transportată pe distanțe lungi de pârâul Golfului și curenții puternici ai Atlanticului. Numere mai mari - în medie, 24.600 pe litru - au fost descoperite în locații europene.
Acest studiu a fost realizat de oamenii de știință de la Institutul Alfred Wegener din Germania, rezultatele îngrijorătoare fiind publicate în revista Science Advances.
Echipa a măsurat cantitatea de microplastice prin filtrarea apei topite înainte de a studia reziduurile la un microscop infraroșu.
Microplastica dezgropată a fost formată în principal din fibre multicolore din materiale plastice, cum ar fi cauciucul și lacurile. Microplastici din straturile de protecție pe bază de polimeri utilizați în clădiri, vehicule și nave au fost găsite cel mai frecvent de cercetători, urmate de cauciuc, polietilenă și poliamide.
Aceste constatări au ridicat îngrijorări grave în ceea ce privește riscurile pentru sănătate pentru om și animale care pot respiră microplastici în aer, cercetătorii subliniind importanța unor cercetări ulterioare.
Într-o declarație, ecologul marin și autorul studiului principal Dr. Melanie Bergmann a făcut următoarele comentarii: „Până în prezent, practic nu există studii care să investigheze măsura în care ființele umane sunt supuse contaminării microplastice, dar, după ce s-au stabilit cantitățile mari de microplastic care pot fi transportate și prin aer, se ridică în mod firesc întrebarea dacă și ce material inhalăm”.
Descoperirile mai vechi din cercetările medicale oferă puncte de plecare promițătoare pentru munca în această direcție.
Concentrațiile mari de microplastice găsite în probele de zăpadă indică niveluri semnificative de poluare a aerului, evidențiind nevoia urgentă de cercetare a efectelor asupra sănătății umane și animale.
Inhalarea cronică a microplasticilor poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi iritațiile respiratorii, alveolita alergică, inflamația, fibroza și genotoxicitatea.
Conform Science Advances, microplasticele ar putea contribui chiar la riscul de cancer pulmonar, în special în rândul celor care nu fumează.
În iunie, un studiu separat, publicat în revista Environmental Science & Technology, a dezvăluit cum ființele umane digereau în mod inadvertent cel puțin 50.000 de particule microplastice în fiecare an, unele piese fiind suficient de mici pentru a pătrunde în țesutul uman.
Sursă: UNILAD
Un automobil folosit în şase filme ale seriei cu James Bond, vândut la licitaţie cu 6,4 milioane de dolari... NASA plănuiește ca în următorii cinci ani să ducă pe Lună prima femeie. Costuri până la 30 de milioane de dolari...