Lionel Walter, baron de Rothschild,a fost unul dintre cei mai bogați și mai exotici oameni ai planetei. Născut într-o familie ilustră, cu potență financiară de nedescris, a fost atras, dintotdeauna, de lumea animalelor. A avut colecții de 300.000 de piei de pasăre, 200.000 de ouă, 2.250.000 fluturi. Este renumit pentru faptul că a călărit o broască țestoasă dar și pentru că a înhămat, la căruță, patru zebre, cu care s-a plimbat prin Londra, spre a demonstra că se pot domestici!
Lionel Walter s-a născut în a opta zi de februarie, 1868, într-una dintre cele mai potente familii din punct de vedere financiar. A devenit al doilea Baron de Rothschild și, de atunci, lumea așa l-a cunoscut: Lionel Walter Rothschild. Pentru că avea o sănătate precară, a fost educat acasă. A studiat la Bonn și la Cambridge, înainte de fi chemat să slujească în domeniul bancar. La șapte ani fusese atras, deja, de lumea animală. Urla în gura mare că într-o zi va fugi, pentru a merge la o grădină zoologică, unde să doarmă peste noapte, colecționa insecte, fluturi și alte animăluțe mici. La ”Tring Park”, reședința sa, adunase canguri și păsări exotice. A fost ținut, forțat, printre hârțoage, din 1889 până pe la 1908, când ai lui și-au dat seama că nu este atras, deloc, de domeniul bancar. De cel zoologic, da, deoarece cheltuia sume imense spre a aduce, în manejul de la ”Tring Park”, cele mai ciudate animale, de pe tot cuprinsul Mapamondului.
Era înalt, 1.91 m., vorbea cu greu și se arăta a fi extrem de timid. Cu toate acestea, cei care l-au cunoscut au afirmat, mereu, că era un tip special, dintr-un aluat special și că suflete ca el se plămădeau ceva mai rar.
Rothschild, călărind a sa broască țestoasă, în curtea palatului din ”Tring Park”, cu 100 de ani în urmă
Nu doar colecționa. Lua lecții, cu marii specialiști ai vremii, de taxidermie. Conserva, de unul singur, păsări și fluturi. Călătorea în Europa ori America de Nord, angaja bibliotecari. La un moment dat, muzeul său - deschis în 1892 pentru public - se lăuda cu 300.000 de piei de păsări, 200.000 de ouă, 2.250.000 de fluturi, 30.000 de gândaci, reptile și pești. Ca să înțelegem rolul său în lumea animală, ”Girafa Rothschild” este numită astfel în onoarea sa. De asemenea, alte 153 de insecte, 58 de păsări, 15 mamifere, trei specii de pești, trei de paianjeni și două de reptile au fost botezate ”Rothschild”.
După ce au văzut o căruță trasă de...patru zebre prin centrul Londrei, englezii au vrut să trăiască și ei o astfel de experiență. Baronul le împrumuta, bucuros, atelajul, cu tot cu vizitiu, pentru a demonstra cum ”caii cu dungi” se pot domestici!
Dar lumea avea să-l cunoască pentru două dintre cele mai tari excentricități ale sale. Mai întâi, s-a suit pe o broască țestoasă! S-a tras la țol festiv, cu joben, a luat o cravașă, mâncare ousă într-un băț, spre a ”momi” animalul și a pornit la drum. Apoi a înhămat la propria căruță...patru zebre, în încercarea de a demonstra că acestea se pot domestici și pot ajuta omul! A ieșit, așa, din ”Tring Park” și a plecat spre Buckingham, unde a dat câteva ture. Lumea se uita ca la...urs. Peste câteva zile, a renunțat la vizitiu și s-a urcat personal pe capră. A început să care mușterii, dar și doamne din înalta societate. Ziarele au redat spusele celor aflați în centrul Londrei, care, la vederea baronului, au strigat: ”Doamne, cai cu dungi!” Deși perioada victoriană, una considerată a fi cea mai prosperă din istoria Angliei, din toate punctele de vedere, abia se încheiase, erau puțini cei care văzuseră, pe viu, zebre. Niciunul dintre ei, însă, nu credea că acestea pot fi puse să tragă la căruță! Trei luni de zile, Lionel Walter, baron de Rothschild, s-a plimbat așa prin faimoasa capitală.
Unul dintre părinții statului evreu în Palestina
S-a apucat de politică. Fiind evreu, a militat pentru drepturile zioniștilor. Este cel care a primit, din partea Guvernului Britanic, faimoasa ”Declarație Balfour” (1917), prin care englezii anunțau că sprijină nașterea unei națiuni evreiești pe teritoriul Palestinei. Căsătorit n-a fost niciodată, dar a avut două relații, alegându-se cu un fiu. Una dintre aceste ”amante” avea să-l escrocheze, peste ani, atât de tare, încât era nevoit să-și vândă colecția de păsări către Muzeul American de Istorie Naturală. Om la 64 de ani, a fost văzut, atunci, plângând în hohote!
A decedat la 27 august 1937, tot la ”Tring Park”, locul de care nu s-a putut despărți niciodată, deși a călătorit în toate colțurile lumii. A fost înmormântat în Cimitirul Evreiesc din Willesden, în Londra pe care a iubit-o atât de mult...