- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rugăciunea este hrană pentru suflet. Cu ajutorul rugăciunii reușim să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și să ne confesăm Lui. Rugăciunea, însă, nu trebuie privită ca și un colac de salvare miraculos.
Acatistul reprezintă, în ortodoxie, calea prin care credinciosul poate cere ajutorul forţelor divine în anumite momente importante din viaţă, dar şi legătura care se creează cu lumea divină. Acatistul este o slujbă liturgică ortodoxă prin care se rememorează evenimente sfinte şi se cere intervenţia lui Dumnezeu şi a Sfinţilor în viaţa credincioşilor.
Rugăciune pentru un somn liniștit
Cine o rostește va avea bunăstare tot anul. Rugăciunea aceasta te poate apăra de boli, pagube, nedreptățile si răutățile celor din jur. Mai poate alunga neliniștile sufletești. Se rostește în ziua praznicului Sfinților Apostoli.
Această rugaciune se va rosti în fața unei icoane cu Sfinții Petru și Pavel. Este foarte important să ai o lumânare aprinsă sau o candelă. E bine să spui rugăciunea dimineața, după ce ai băut puțină aghiasmă sau ai luat anafura de peste an,
Ce este un acatist
Trebuie să știm ca denumirea de acatist vine din grecescul ahatistos, a sta jos, a ședea, fiind opusul cuvântului Catismă, care indică faptul că, în timpul citirii ei, credincioşii stau jos, pentru a se arăta că în timpul acestei cântări nu se stă jos, pe scaun, ci în picioare, pentru că în timpul slujbei se stă în picioare sau în genunchi, în faţa icoanei sfântului spre care sunt îndreptate rugăciunile.
Acatistele sunt rugăciuni prin care putem cere mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie și de necaz.
Prin cuvântul Acatist se înţelege în primul rând slujba liturgică alcătuită de Biserică întru cinstirea unui sfânt, aducându-i acestuia laudă pentru viaţa sa minunată şi pentru minunile pe care le lucrează în viaţa credincioşilor.
Slujba Acatistului unui sfânt se citeşte de regulă în ziua prăznuirii sale, fie dimineaţa, înaintea săvârşirii Sfintei Liturghii, fie seara, după slujba Vecerniei. Pe lângă Acatistele închinate sfinţilor, avem şi Acatiste închinate Mântuitorului sau Maicii Domnului.