Antena Căutare

Aici au murit 2.000.000 de oameni! Un singur edificiu a rămas în picioare. Apărat de 25 de suflete. CASA LUI PAVLOV, simbolul STALINGRADULUI

Vreme de 60 de zile, două duzini de ostași ruși au apărat Stalingradul de furia nemților, fără a da un pas înapoi, așa cum le ceruse Stalin, dintr-un bloc cu patru etaje. CASA LUI PAVLOV, sergentul major care i-a coordonat, dăinuie și azi, întru amintirea unei dintre celei mai sângeroase bătălii din istoria omenirii...

Vreme de 60 de zile, două duzini de ostași ruși au apărat Stalingradul de furia nemților, fără a da un pas înapoi, așa cum le ceruse Stalin, dintr-un bloc cu patru etaje. CASA LUI PAVLOV, sergentul major care i-a coordonat, dăinuie și azi, întru amintirea unei dintre celei mai sângeroase bătălii din istoria omenirii...

Nemții sufocă, deja, Stalingradul de mai bine de 30 de zile. Suntem pe 27 septembrie 1942, miezul celui de-al Doilea Război Mondial. Stalin a ordonat Armatei Roșii să nu dea niciun pas înapoi. Niciunul!

Bloculețu-i ridicat chiar în mijlocul orașului, unde Volga se întâlnește cu piața ”9 Ianuarie”. E asediat de friți. Iakov Pavlov, un sergent major, primește vestea că trebuie să-l apere. Ia 25 de băieți, pușcași de-ai lui și se tupilesc acolo. Așa avea să înceapă una dintre cele mai emoționante povești. Vreme de 60 de zile, Pavlov și camarazii săi rezistă. N-au apă, n-au mâncare, dar nu pleacă de acolo. Blocul e la intersecție, e punct strategic pe un kilometru. De acolo se pleacă spre Nord, spre Sud și spre Vest. Cade punctul, cade un eșafodaj întreg. Nemții trag chiar și cu tunul, dar ordinul 227 al lui Stalin e foarte clar. ”Stăm până la ultimul glonț, până la ultimul om”, urlă Pavlov. Atacatorii cheamă tancurile. Sergentul iese, într-o noapte, și face patru linii de apărare în jurul edificiului, de la sârmă ghimpată, la mine antipersonal.

Mitraliera anti-tanc de pe acoperiș e cea care-și face treaba cel mai bine. Se doarme pe țevi, nu există paturi. Se ”doarme” atunci când nemții nu trag. Și cum trag aproape non stop...În subsol sunt civili. Unde să plece? Și ei trebuie apărați!

Pavlov și oamenii săi rezistă până pe 25 noiembrie 1942, când frontul e împins și trupele sovietice ajung la ei. CASA PAVLOV devine simbolul rezistenței Stalingradului. Vasili Cuikov, comandantul forțelor rusești, are chiar puterea să glumească: ”Nemților le-a luat mai multă vreme să cucerească această casă decât Parisul”.

Edificiul a rămas exact ca în 1943 multă vreme

După terminarea războiului, edificiul e reconstruit fiind locuit și astăzi. Păstrează, drept amintire, un zid din acele vremuri. Pavlov - care avea să trăiască până în 1981 - devenea Erou al Uniunii Sovietice și primea Ordinul Lenin.

200.000 de români morți

Bătălia de la Stalingrad (astăzi Volgograd), una dintre cele mai sângeroase din istoria omenirii, a avut loc între 23 august 1942 și 2 februarie 1943, adică cinci luni, o săptămână și trei zile, vreme în care nemții au vrut să spargă frontul rusesc. Confrom estimărilor, atunci au pierit, au fost răniți sau au dispărut aproape 2.000.000 de oameni: 400.000 de germani, 200.000 de români, 130.000 de italieni, 120.000 de unguri și 1.129.619 ruși.

Staţia de metrou Piaţa Romană, locul pe care Elena şi Nicolae Ceauşescu l-au vrut "şters" complet! Ce poveste ... Au păstrat tortul de la nuntă timp de 60 de ani! În fiecare an, acest cuplu face ceva de-a dreptul ieșit din comun!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x